A Ferencváros óriási gólzáport zúdított az eddig hibátlan csoportelsőre

2023.10.28. 19:48
A női kézilabda Bajnokok Ligája B csoportjának 6. fordulójában az addig nyeretlen FTC-Rail Cargo Hungaria hazai pályán 37–36-ra legyőzte a találkozó előtt a nyolcast hibátlan mérlegével vezető dán Ikastot.

Az MTI beszámolója szerint az eddigi formához képest meglepően jól kezdett a zöld-fehér együttes, támadásban Klujber Katrin, hátul pedig a fontos védéseket bemutató Böde-Bíró Blanka vezérletével 9–6-ra vezetett az első negyedóra után. Ezt követően kezdett magára találni a dán csapat, utolérte vendéglátóját (14–14), amely azonban a hajrában újra megrázta magát, és visszaállította a háromgólos különbséget szezonbeli legjobb BL-félidejét produkálva (20–17).

Rosszul indult a hazaiaknak a második játékrész, Tomori Zsuzsanna maradt lent egy összefejelés nyomán, emberelőnyben azonban üres kapus góllal négy találatra növelte előnyét a jó eredményért nagyot küzdő Ferencváros. Ebben a periódusban mindkét csapat könnyedén szerezte a gólokat. Az Ikast nyitott védekezésre váltott, támadásban pedig lehozott kapussal hét a hat ellen próbálkozott, majd negyedórával a vége előtt ismét három gólra zárkózott (28–25).

Allan Heine megbízott vezetőedző együttese annak ellenére is tartani tudta előnyét a javuló Ikast ellen, hogy a hajrában az eddigieknél több hibával játszott. A záró három percen belül négygólos előnynél a ferencvárosi Beatrice Edwige kapott nyakra ütésért piros lapot, társai azonban a hektikus utolsó percekben nélküle is megtartottak egy találatot az előnyből, így a budapesti együttes megszerezte a hőn áhított első sikerét (37–36).

A siker fő letéteményese a 11 gólig jutó Klujber Katrin volt, de az Andrea Lekics(7)–Dragana Cvijics (5) kapcsolat is remekül működött, továbbá Emily Bölk hat találatát is ki lehet emelni. A túloldalon Markéta Jerábková kilencszer volt eredményes, Emma Friis pedig nyolcszor.

A Rapid Bucuresti hazai pályán 27–22-re nyert a Krim Mercator Ljubljana ellen. Korsós Dorina négyszer volt eredményes a román együttesben.

Női Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló, B csoport

FTC-Rail Cargo Hungaria–Ikast (dán) 37–36 (20–17)

A Loki is nagy bravúrt hajtott végre

A DVSC Schaeffler nagy bravúrt végrehajtva 31–24-re legyőzte a vendég Brest Bretagne együttesét a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik fordulójában – írja ugyancsak az MTI.

Két négypontos csapat találkozott a Hódos Imre Sportcsarnokban, a Planéta Szimonettát nélkülöző házigazda nem szokásos piros, hanem – a mellrák elleni küzdelmet támogatandó – rózsaszín mezben lépett pályára.

Jó játékkal kezdett a hajdúsági együttes, egy-két találattal meglépett a vendég francia gárdától. Kapusteljesítményben, védekezésben és támadásban is remekül teljesítve vette fel a harcot előzetesen esélyesebbnek tartott riválisával, amely az első játékrészben csupán egyszer, 12–13-nál vezetett. A szünetre egygólos debreceni előnnyel vonultak a felek az öltözőbe, a házigazdánál Töpfner Alexandra, a francia bajnokság előző kiírásának ezüstérmesénél Valerija Maszlova volt a fő gólfelelős a szünet előtt (15–14).

A fordulást követően is megőrizte dinamikus játékát a DVSC, amely a tovább javuló egyéni teljesítményeknek és a még magabiztosabb védekezésnek köszönhetően a 40. percben először lépett el három találattal (21–18). Sőt, a bresti időkérés sem tudta kizökkenteni ritmusából a házigazdát, amely ötgólosra növelte előnyét a második félidő derekához közeledve (23–18). Gabrijela Bartulovics sorra mutatta be a fontos védéseket, így a Brest csak három gólra tudott felzárkózni. Hamar visszaállította az öttalálatnyi különbséget az ihletetten kézilabdázó Debrecen, a vendégeknek kapuscsere és védekezésváltás sem jelentett megoldást. Négy perccel a dudaszó előtt hatgólos előnyt mutatott a kijelző (30-24), innen pedig már nem engedett ki a DVSC (31–24).

A találkozó legeredményesebbje Maszlova lett kilenc találattal, Töpfner hét, Vámos Petra hat, Petrus Mirtill öt góllal járult hozzá a bravúros győzelemhez, amely kulcsfontosságú lehet a továbbjutás szempontjából.

„Ha nem is volt csoda, de kiváló teljesítmény nemcsak küzdeni tudásban, hanem okos, higgadt kézilabdázásban is – értékelt Szilágyi Zoltán vezetőedző a sajtótájékoztatón. – Végig nagyszerűen működött a védekezés, a sorsdöntő a második félidei teljesítmény volt. Az első játékrészben sok gólt kaptunk a távoli zónából, ezt a szünet után kifejezetten jól megoldottuk, a labdaszerzések után pedig lerohanásból lőttünk gólokat. Ez eredményezte a különbséget.”

Kiemelte: sok problémával küzdöttek a mérkőzés előtt, ezért külön öröm és büszkeség a jó eredmény, amely meglátása szerint a csapat diadala.

A két gólt szerző Jovana Jovovics hangsúlyozta: nagyon büszke a csapat teljesítményre, mivel nehéz volt a hét számukra, minden edzésen voltak hiányzóik, így egymásért küzdöttek a találkozón.

Női Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló, A csoport

DVSC Schaeffler–Brest Bretagne (francia) 31–24 (15–14)

gólok hétméteresből: 5/5, illetve 5/3

kiállítások: 8, illetve 2 perc