Böde-Bíró: Kellett ez a mérkőzés ahhoz, hogy visszajöjjünk az életbe

2023.12.08. 10:41

Böde-Bíró Blanka, a női kézilabda-válogatott csapatkapitánya és első számú kapusa szerint kulcsfontosságú győzelmet (30–20) arattak csütörtökön Szenegál ellen az olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntős összecsapásán, Göteborgban.

Kellett ez a mérkőzés ahhoz, hogy visszajöjjünk az életbe

– mondta a csapatkapitány, Böde-Bíró Blanka, aki kiemelte az első húsz perc „rettentő feszes” védekezését. Ebben a periódusban mindössze kétszer volt eredményes Szenegál, és alig volt kaput eltaláló lövése. Saját első félidei teljesítményével nem volt elégedett, legfontosabbnak a magabiztos győzelmet nevezte.  Szemerey sérüléséről azt mondta: a kapusok a kereten belül egy kisebb csapatot alkotnak, és tudja, hogy poszttársa mennyit dolgozott azért, hogy itt lehessen.

Szörnyű ez a sérülés, rossz is róla beszélni. Persze nagyon bizakodó az ember, most van vizsgálatokon, bízunk a legjobbakban” – szögezte le.

Golovin Vlagyimir szerint együttese végrehajtotta az előzetesen eltervezetteket az afrikaiak ellen, a legfontosabb, hogy visszajött az önbizalom.

Amit elterveztünk, azt végre is hajtottuk, noha voltak hullámvölgyek. Tudtuk, hogy a mérkőzés eleje fontos lesz, ha hagyjuk őket, és megérzik, hogy van keresnivalójuk, akkor küzdeni fognak, de az első húsz perc tökéletes volt” – felelte a Kossuth rádió kérdésére.

Bízom benne, hogy nem veszítettük el Szemerey Zsófit, bár sajnos úgy tűnik, hogy igen

– utalt a második félidőben beálló kapusra, aki azonnal ütközött egy szenegálival, és térdsérülést szenvedett. A hálóőrt le kellett segíteni a pályáról, a csarnokot pedig bekötött jobb térddel, mankóval bicegve hagyta el, útban az orvosi vizsgálatok felé. Golovin Vlagyimir azt mondta, pontosan még nem tudják, mekkora a baj, az orvosi stáb foglalkozik vele.

Kuczora Csenge az MTI-nek kiemelte: túl tudtak lendülni a Montenegró ellen elvesztett találkozón, átbeszélték az akkori tapasztalatokat, ez volt a siker kulcsa.

„Mindenképp jól jött ez a mérkőzés, egészséges önbizalmat kapunk tőle, így tudunk beleállni a következő kettőbe, amelyeken szintén az a célunk, hogy győztesen jöjjünk le a pályáról” – fogalmazott. Meglátása szerint a tízgólos siker jó kiindulópont, és azt mutatja, jó úton haladnak, ugyanakkor még bőven van hová fejlődniük támadásban és védekezésben is.

Az öt gólt szerző Győri-Lukács Viktória örült, hogy fel tudtak állni, és maguk mögött hagyták „a montenegrói fájdalmakat”.

A másnapi edzésen már látszott a csapaton, hogy újult erővel itt vagyunk, és nem akarunk többet hibázni. Ez ma sikerült, ez egy nagyon jó pont nekünk” – fejtette ki. Örömét fejezte ki, hogy sok passzt kapott, néhány szituációban meglátása szerint túlgondolta a helyzeteket, azonban örül, hogy bíznak benne a társai, és a hiba után ugyanúgy jöttek a labdák.  A középdöntős folytatásról azt mondta: tudják, hogy nincs több hibalehetőségük.

Nem is akarunk többet hibázni, mindent ki fogunk vinni a pályára. A védekezésünk egész jól összeállt, ha ezt tudjuk a svédek elleni mérkőzésen is tartani, akkor lehet esélyünk 

– tekintett előre.

A magyar női kézilabda-válogatott csoportjában jelenleg a második – továbbjutást érő – helyén áll a társházigazda Svédország mögött, amely hat pontot gyűjtött. Legközelebb szombaton éppen velük küzd meg a csapat, majd hétfőn a horvátok ellen zárja középdöntős szereplését. 

(Borítókép: MKSZ/Kovács Anikó)