„Kitettük a szívünket a pályára” – győzelmi mámorban úsznak a női kézisek a szenzációs diadal után

D  YT20231211034
2023.12.11. 20:57
Fantasztikus hajrát bemutatva a magyar női kézilabda-válogatott 23–22-re legyőzte Horvátországot a dán–norvég–svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének hétfői zárónapján, így tavasszal olimpiai selejtezőtornán játszhat. A mérkőzés után az eksztázisban lévő magyar játékosok az M4 Sport kamerája előtt mondták el, mit jelent számukra ez a siker.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, rengeteg feszültség szakadt ki belőle.

„Az utolsó 20 perc mindent meghatározott. A meccs eleje nem sikerült jól, de aztán egyszerre dobbant a lányok szíve. Ez a szív és lélek diadala volt. A végén nem szórtuk el la labdákat, okosan játszottunk, Blanka kulcsszituációkban védett. Meg kell nézni, hol lehet még előrelépni, hol vannak hiányosságok, ezeket kell kijavítani” – tette hozzá.

Albek Anna azzal kezdte, hogy nagyon büszke a válogatottra. Szerinte az elejétől kezdve küzdöttek, de az első félidőben nem álltak össze a dolgok.

„Leírhatatlan, amit érzek. Nagyon büszke vagyok a csapatra, anyait-apait beleadtunk. Most, a lefújás után pár pillanattal fogalmam sincs, hogy jött össze a fordítás. Most nekünk volt szerencsénk, az életünket adtuk ezért a meccsért. Nem működött a támadás az első félidőben, nagyon kemény volt a horvát védekezés, aztán meglátszott, hogy ők is emberből vannak. Nagyon boldog vagyok!”

Simon Petra úgy fogalmazott, végig égett benne a tűz, és szerette volna, ha ez átragad a többiekre a pályán.

„A padról beállva látták, hogy fiatal vagyok, ezért az én oldalamon jöttek a horvátok, de segítettek nekem a többiek védekezésben. Sokat segített a rutinos játékosok tapasztalata. Büszke vagyok a csapatra, mínusz hatról jöttünk vissza úgy, hogy nem játszottunk olyan jól, mint szerettük volna” – értékelt röviden.

A kulcsvédéseket bemutató Böde-Bíró Blanka, a válogatott csapatkapitánya is nyilatkozott.

Büszke vagyok a lányokra, nagy öröm volt látni, hogy így meg tudtuk fordítani ezt a meccset, legyőztük a »magyarfóbiát«, most mi kapaszkodtunk vissza mélyről. Ezt a győzelmet meg kell ünnepelni, aztán jönnek a klubkötelezettségek. Úgy voltam vele, hogy az utolsó hetest meg kell fognom, a nagy számok törvénye alapján egyet nekik is ki kellett hagyniuk. Éreztem, hogy meg kell ráznom magamat. A végeredmény a lényeg. Az utolsó mérkőzés bizonyította, hogy egy ki-ki meccsen csapatként tudunk felülkerekedni az ellenfélen. Nagyon jó érzés volt együtt ünnepelni a magyar szurkolókkal.

Klivinyi Kinga, a válogatott balátlövője is azt hangsúlyozta, hogy az utolsó másodpercig mentek előre, és egy pillanatig sem adták fel.

Klujber Katrin úgy érezte, hogy az első félidőben semmi nem akar összejönni nekik. 

„Azt nem gondoltam volna, hogy egyszer jobban tudok majd védekezni, mint támadni. Nagyon boldogok vagyunk, de azt nem értem, hogy ezt a küzdőszellemet korábban miért nem tudtuk kihozni magunkból. Minden könnyű gól számított. Az utolsó hetes is, szerencsére, hozzám pattant, hatalmas győzelemmel zártuk a vébét. Nagyon készültem a hetesekre, minden pluszt kihoztunk magunkból” – jegyezte meg a jobbátlövő.

„Mindenki nagyon akarta ezt a győzelmet, a második félidőben próbáltuk a saját tempónkat diktálni, így jöhetett össze az a 10–3-as rohanás. Szerintem más csapat ellen is nyertünk volna  ma este. Boldog vagyok azzal, amit elértünk ezzel a győzelemmel” – utalt az olimpiai selejtezőtornára a válogatott szélsője, Győri-Lukács Viktória.

Japánnal és Kamerunnal biztosan megmérkőzik a válogatott

A világbajnoki tizedik helyezéssel eldőlt, hogy a magyar női kézilabda-válogatott a tavaszi olimpiai kvalifikációs tornán Japánnal, Kamerunnal és a most zajló vb-n párizsi kvótát nem szerző, legjobb helyezésű európai csapattal találkozik.

A magyar szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint az áprilisi  selejtező torna megrendezésére pályázni kellett, az MKSZ ezt megtette. A nemzetközi szövetség a jövő héten dönt a rendezőkről, írja az MTI.

A párizsi olimpia női tornáján a franciák rendezőként biztos indulók, a vb előtt már Norvégia (Eb-győzelem), Brazília (Pánamerikai Játékok győztese), illetve kontinentális selejtezőtornán Koreai Köztársaság és Angola harcolta ki a részvételt. A most zajló vb-ről a győztes kvalifikál, illetve csúszik tovább a lehetőség, ha a már kvótások jutnak hozzá.

A vb-ről további hat válogatott szerez jogot a részvételre az olimpiai kvalifikációs selejtezőn, amit április közepén rendeznek. Az érintett 12 csapat három csoportba kerül, és az első, valamint a második helyezett utazhat majd Párizsba.

A magyarok helye a selejtezőben már biztos, a vb-n a negyeddöntősök közül Svédország, Montenegró, Németország, Dánia, Hollandia és Csehország még van versenyben az egyetlen direkt ötkarikás kvótáért, a többi együttes pótvizsgázhat.

Női világbajnokság, középdöntő, 3. forduló:

I. csoport (Göteborg):
MAGYARORSZÁG–Horvátország
 23–22 (8–11)
Szenegál–Kamerun 22–20 (7–12)
Svédország–Montenegró 20:30
Az állás: 1. Svédország 8 pont/4 mérkőzés, 2. Montenegró 6/4, 3. Magyarország 6/5, 4. Horvátország 5/5, 3. Montenegró 5. Szenegál 3/5, 6. Kamerun 0/5

(Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény rangsorolt.)

III. csoport (Herning):
Románia–Lengyelország 27–26 (13–10)
Japán–Szerbia 22–20 (9–8)
Dánia-Németország 30–28 (15–13)
A csoport végeredménye: 1. Dánia 8 pont, 2. Németország 8, 3. Románia 6, 4. Lengyelország 4, 5. Japán 4, 6. Szerbia 0

A negyeddöntő programja:

Kedd (Trondheim):

Franciaország–Csehország 17:30

Hollandia–Norvégia 20:30

Szerda (Herning):

Svédország–Németország 17:30

Dánia–Montenegró 20:30

(Borítókép: Debreczeni-Klivinyi Kinga Klujber Katrin Füzi-Tóvizi Petra Böde-Bíró Blanka Szöllősi-Schatzl Nadine és Győri-Lukács Viktória a magyar válogatott tagjai ünnepelnek miután csapatuk 23-22-re győztek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik fordulójában játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen a svédországi Göteborgban 2023. december 11-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)