A svédeknek összejött az olimpiai kvóta, most a magyarokon a sor

PAP 1602
2024.04.14. 18:10
A magyaroktól vereséget szenvedő Svédország 44 góllal (52–8) megverte a Kamerun helyett érkező Nagy-Britanniát a debreceni női kézilabda olimpiai selejtezőben, így az északi csapat elsőként kvalifikálta magát a nyáron megrendezésre kerülő párizsi olimpiára. Gololvin Vlagyimir együttese 19.15-kor vívja a másik nemzet kijutásáról döntő összecsapást Japán ellen.

Annak ellenére, hogy a magyar válogatott pénteken legyőzte az esélyesebbnek gondolt Svédországot – és az utolsó megmérettetés előtt hibátlanul áll a csoport élén –, mégsem a mieink, hanem az északi alakulat biztosíthatta be először a párizsi olimpiai részvételt a Főnix Arénában. 

A skandinávok a nyitónapon magabiztosan, 35–28-ra legyőzték Japánt, majd pénteken 28–25-ös vereséget szenvedtek Golivin Vlagyimir együttesétől. A vasárnapi program első mérkőzésén pedig az amatőr játékosokból álló Nagy-Britannia ellen léptek pályára Linn Blohmék.

Tudásukhoz képest igen mérsékelten kezdtek a skandinávok, ám ez is bőven elég volt a megnyugtató előnyhöz: a 12. percben Natalie Hagman lerohanás góljával már 8–2-re vezettek. Bő negyedóra, és kilenc svéd találat után tudott ismét gólt szerezne Nagy-Britannia, ám ennek is úgy örültek, mintha a győzelmet jelentette volna számukra (17–3). Biztos, ami biztos, a félidő utolsó perceiben még hatot közé pakolt Tomas Axnér együttese, így a második játékrészt húszgólos előnyről várhatta Svédország (26–6).

Sokat mondó adat: a 32 éves jobbszélső, Hagman 11 találatot vágott a briteknek mindössze 30 perc alatt. 

A fordulás után sem történt nagy változás, tíz perc elteltével már nyolc kapott, és csupán egy lőtt gólnál járt Nagy-Britannia (34–7). A lelkesedésük azonban nem hagyott alább, minden bizonnyal ebben közrejátszott a magyar közönség is: az egész csarnok együttesen a piros mezeseknek szurkolt, akik igyekeztek meghálálni az aréna támogatását.

A hatalmas különbség ellenére a véghajrát is meghúzta a skandináv együttes, és végül 52–8-as győzelmet aratott. Amely azt jelenti, hogy a négyfős csoportból eslőként – de közel sem biztos, hogy első helyen – kvalifikálta magát a párizsi olimpiára.

Az egyetlen kérdés már csak az, hogy a magyarok, vagy a japánok örülhetnek a svédekkel együtt a torna végén, ugyanis csak az egyik csapat lehet ott nyáron az ötkarikás játékokon a skandinávok mellett. Ami mindenképp pozitív előjel: 18 mérkőzésből 18-at a mieink nyertek meg. Amennyiben ez ismét sikerül Böde-Bíró Blankáéknak, 20 év után először szerepelhet egyszerre a női és férficsapatunk is az olimpián.

Női kézilabda, olimpiai selejtező torna, Debrecen

3. forduló

  • Nagy-Britannia–Svédország 8–52 (6–26)
  • 19:15: Magyarország–Japán

Korábban játszották

1. forduló (április 11., csütörtök)

  • Svédország–Japán 35–28 (17–13)

2. forduló (április 12., péntek)

  • Magyarország–Svédország 28–25 (15–11)
  • Japán–Nagy-Britannia 43–16 (25–9)

A csoport állása: 1.: Magyarország 4 pont, 2.: Svédország 4 (3 meccs) 3.: Japán 2, 4.: Nagy-Britannia 0 (3).

(Borítókép: Strömberg Karin. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)