Rasszizmus, köpködés, harapdálás a rangadón – reagáltak a volt magyar kapitányok klubjai

2024.10.18. 13:40
Vasárnap a Wisla Plock házigazdaként 29–25-re nyert a Kielce ellen a lengyel férfikézilabda-bajnokság rangadóján. A lefújás után a játékosok összeverekedtek, a két vezetőedző között pedig vita alakult ki, sőt Talant Dujsebajev le is köpte Xavi Sabatét. A két klub közös közleményt adott ki, és tisztázta a helyzetet.

Mint arról az Index is beszámolt, a mérkőzés sem volt eseménytelen, rengeteg szabálytalanságot és kiállítást ítéltek meg a bírók, sőt a Veszprém és a Szeged korábbi játékosa, Jorge Maqueda egy lövés után meg is harapta a bakonyiak korábbi legendás védőjátékosát, Mirsad Tersicet, de az igazi izgalmak a lefújás után következtek. A játékosok összeverekedtek, az ugyancsak korábbi magyar kapitány, Talant Dujsebajev pedig azzal vádolta meg a Plock vezetőedzőjét, hogy a spanyol szakember a szurkolókkal egyetemben rasszista jelzőkkel illette, és emiatt köpte le kollégáját. Az eset miatt az 56 éves kirgiz edző a sajtótájékoztatón sem jelent meg. 

A két klub közös közleményben zárta le az eseménydús mérkőzést:

Mint tudják, a Wisla Plock és a Kielce rangadója nagy érzelmeket váltott ki Plockban. Ennek a napnak a kézilabdáról kellett volna szólnia, különös tekintettel arra, hogy milyen csapatok játszottak egymással. Sajnos ezúttal nemcsak a meccsből, hanem az azt követő eseményekből is hír született, ami káros szakágunk számára. A két klub vezető testületei az elmúlt hetvenkét órában kapcsolatban álltak egymással, hogy alaposan kielemezzék a rendelkezésre álló helyzetet. Az elvégzett elemzés után nem lehet kijelenteni, hogy a szurkolók rasszista viselkedést tanúsítottak volna bárki irányába, de azt sem, hogy ne lett volna olyan drukker, akinek a viselkedése nem volt megfelelő

– kezdte a Plock saját álláspontjával, majd a Kielce folytatta.

„A Kielce kijelenti, hogy sem mi, sem csapatunk tagjai nem gondolták úgy, hogy a Plock közönsége rasszista. Megerősítjük az elhangzott információkat és megvédjük Lengyelország hírnevét, a lengyel kézilabdában dolgozókat. A két klub együtt kijelenti, hogy kiáll az egyenlőség, a méltóság, a jó hírnév és a fair play mellett, és nem járul hozzá a rasszista viselkedéshez.”

A közleményben nem esett szó a korábbi magyar kapitányok közötti incidensről, ugyanis annak tartalmáról csak a két szakember beszélhetne, ők viszont ezt nem tették meg. 

Talant Dujsebajev 2014 és 2016 között volt férfiválogatottunk csapatkapitánya, akit éppen az a Xavi Sabaté váltott, aki 2012 és 2017 között a Veszprémnél is dolgozott, először segéd-, majd vezetőedzői szerepkörben.