Centereken dől el az NBA nagydöntője?

2009.06.01. 21:48
Az Los Angeles nem meglepetés, az Orlando Magic viszont a címvédőn és az alapszakasz győztesén keresztül jutott a fináléba. A szakértők szerint centerposzton múlik a siker, Dwight Howardnak a Lakers magas embereivel kell megküzdenie, aki itt nyer, megnyeri a sorozatot is.

Magyar idő szerint szerda hajnalban kezdődik az NBA nagydöntője, az 1995 után a fináléba kerülő Orlando Magic lesz a tavalyi döntős LA Lakers ellenfele. A nyugati konferencia címvédőjének bejutása papírforma – bár a Lakers nemcsak az elődöntőben szenvedett meg a Denver ellen, már egy körrel korábban a Houstonnal is hétmeccses csatát vívott –, az Orlando viszont két magasabban rangsorolt csapatot is eltakarított az útból.

Az alapszakaszt a keleti 3. helyen záró Orlando a rájátszás első körében a Philadelphia 76-erst verte 4-2-re, majd a címvédő Boston Celtics következett. A hétmeccses párharcot úgy nyerte meg a Magic, hogy kétszer is győzni tudott Bostonban, a mindent eldöntő meccsen majdnem húsz pontot vertek a Celticsre idegenben, és feltüzelve kezdték a Cleveland elleni konferenciadöntőt.

Az alapszakasz győztese már azt sem élte meg, hogy hazai pályán dönthessen, az Orlando kiváló csapatjátékkal, és okos taktikával 4-2-re verte a Cavst, így hiába vitatkoztak a szakértők arról, vajon a Boston vagy a Cleveland jut-e a döntőbe, a floridai csapat lesz a Lakers ellenfele.

A Los Angeles-iek útja már nem sikerült ilyen meggyőzőre, hiába volt pályaelőnyük a nyugati konferencia alapszakaszának győzteseként. Az első körben a Utah még nem okozott gondot, de a következő fordulóban a tartalékos, legjobbjai nélkül játszó Houston Rockets már egészen a 7. meccsig tartotta magát.

A konferencia döntőjében a Denver nehéz ellenfél volt, de az utolsó két meccsre már összeállt a Lakers, és esélyt sem adva a harcias Nuggetsnek 4-2-vel jutott a döntőbe, pedig ahogy korábban a Houston, úgy a Denver is nyerni tudott egyszer Los Angelesben. Zsinórban másodszor is döntőt játszhat a Lakers, és egyértelmű esélyesnek számít az Orlando ellen.

Abban mindenki egyetért, hogy a nagydöntő a palánk alatt dől majd el. A Magic megállításának kulcsa Dwight Howard levédekezése, a rájátszás legtöbb dupla-dupláját (17) termelő center javított alapszakasz-pontátlagán is (21.7), óriási szerepe van abban, hogy az Orlando döntőt játszhat. Eddigi ellenfeleik azonban pont ezen a poszton voltak gyengébbek, a Celticsből nagyon hiányzott Kevin Garnett, a Clevelandban pedig Ilgauskas és Varejao nem volt ellenfél Howardnak.

A Lakers általában Andrew Bynummal kezd centerben, de a szezonban kétszer is megsérülő játékos helyén gyakran megfordul Pau Gasol és Lamar Odom is. Mindhárman képesek lehetnek megfogni Howardot, közülük ráadásul ketten is a pályán lesznek egyszerre, gyilkos küzdelem lesz minden lepattanóért. Az orlandóinak arra is figyelnie kell, hogy ne legyen túl vehemens: a következő technikaija eltiltással jár.