Olivér
4 °C
8 °C

Agyonlőtték Rátgéber László volt főnökét

2009.11.02. 19:14 Módosítva: 2009-11-02 19:13:08
Ismeretlen tettesek a nyílt utcán lelőtték Sabtaj von Kalmanovicsot, a magyar edzőt múlt héten menesztő Szpartak Moszkva női kosárlabdaklub tulajdonosát.

A Szovjetszkij Szport hétfői internetes kiadása szerint a milliárdos autója a fővárosban megállt egy lámpánál, amikor tüzet nyitottak rá. Az üzletember a helyszínen életét vesztette, sofőrje súlyosan megsérült a merényletben.

A gyilkosság a Novogyevicsij-kolostor melletti egyik utcában történt kora délután. A tettesek – vélhetően két személy – egy Lada gépkocsin elmenekültek. Az ügyészség bérgyilkosságot feltételez és nem zárja ki, hogy a gyilkosság Kalmanovicsnak a Szpartak Vidnoje női kosárlabda klub elnökeként kifejtett tevékenységével függ össze.

„Teljesen sokkolt a hír, alig tudok megszólalni – nyilatkozta Rátgéber László. – Velem mindvégig csak jót tett, jó szívvel emlékezem rá. Hihetetlen.”

Az 1949-ben született Kalmanovics ismert, színes egyéniség volt. A Szovjetunióból 1971-ben Izraelbe vándorolt ki családjával, a jeruzsálemi egyetemen szerzett diplomát, majd kereskedelmi és építőipari tevékenységbe fogott.

kalmanovics

A kivándorlási engedélyért cserébe állítólag beleegyezett abba, hogy Izraelben adatokat gyűjt a szovjet biztonsági szervek számára. Kalmanovics Izraelben a kormányt segítette tanácsaival a Szovjetunióból áttelepülő zsidók ügyeiben. 1988-ban egy izraeli bíróság hét év börtönre ítélte a Szovjetunió javára folytatott kémkedés vádjával. Öt év büntetés letöltése után szabadon engedték, egy rövid Sierra Leone-i kitérő után - ahol gyémántkereskedelemmel foglalkozott, és vagyont halmozott fel -, Moszkvában bukkant fel.

Később, 1993-94-ben Joszif Kobzonnal, az üzletemberként is ismert híres énekessel közösen alapított több céget Oroszországban.

Kalmanovics sikeres mecénásként és producerként is ismert volt: ő szervezte egyebek között Michael Jackson, Tom Jones, Liza Minnelli és José Carreras oroszországi turnéit.

A litván, orosz és izraeli állampolgársággal is rendelkező Kalmanovics irányításával a Szpartak sorozatban három Euroliga-aranyérmet nyert, míg 2005-ben a Szamarát vezette diadalra.

Rátgáber a múlt héten bontott szerződést a Szpartak Moszkvával, mert a Kalmanovics közölte a magyar edzővel, csak másodedzőként számít rá a jövőben. Rátgéber ezt nem fogadta el, így november elsejével felmentették. 2010 január elsejéig a klub alkalmazottja, addig fizetett szabadságon van, de máshol nem vállalhat munkát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?