Agyonlőtték Rátgéber László volt főnökét

2009.11.02. 19:14 Módosítva: 2009.11.02. 19:13
Ismeretlen tettesek a nyílt utcán lelőtték Sabtaj von Kalmanovicsot, a magyar edzőt múlt héten menesztő Szpartak Moszkva női kosárlabdaklub tulajdonosát.

A Szovjetszkij Szport hétfői internetes kiadása szerint a milliárdos autója a fővárosban megállt egy lámpánál, amikor tüzet nyitottak rá. Az üzletember a helyszínen életét vesztette, sofőrje súlyosan megsérült a merényletben.

A gyilkosság a Novogyevicsij-kolostor melletti egyik utcában történt kora délután. A tettesek – vélhetően két személy – egy Lada gépkocsin elmenekültek. Az ügyészség bérgyilkosságot feltételez és nem zárja ki, hogy a gyilkosság Kalmanovicsnak a Szpartak Vidnoje női kosárlabda klub elnökeként kifejtett tevékenységével függ össze.

„Teljesen sokkolt a hír, alig tudok megszólalni – nyilatkozta Rátgéber László. – Velem mindvégig csak jót tett, jó szívvel emlékezem rá. Hihetetlen.”

Az 1949-ben született Kalmanovics ismert, színes egyéniség volt. A Szovjetunióból 1971-ben Izraelbe vándorolt ki családjával, a jeruzsálemi egyetemen szerzett diplomát, majd kereskedelmi és építőipari tevékenységbe fogott.

kalmanovics

A kivándorlási engedélyért cserébe állítólag beleegyezett abba, hogy Izraelben adatokat gyűjt a szovjet biztonsági szervek számára. Kalmanovics Izraelben a kormányt segítette tanácsaival a Szovjetunióból áttelepülő zsidók ügyeiben. 1988-ban egy izraeli bíróság hét év börtönre ítélte a Szovjetunió javára folytatott kémkedés vádjával. Öt év büntetés letöltése után szabadon engedték, egy rövid Sierra Leone-i kitérő után - ahol gyémántkereskedelemmel foglalkozott, és vagyont halmozott fel -, Moszkvában bukkant fel.

Később, 1993-94-ben Joszif Kobzonnal, az üzletemberként is ismert híres énekessel közösen alapított több céget Oroszországban.

Kalmanovics sikeres mecénásként és producerként is ismert volt: ő szervezte egyebek között Michael Jackson, Tom Jones, Liza Minnelli és José Carreras oroszországi turnéit.

A litván, orosz és izraeli állampolgársággal is rendelkező Kalmanovics irányításával a Szpartak sorozatban három Euroliga-aranyérmet nyert, míg 2005-ben a Szamarát vezette diadalra.

Rátgáber a múlt héten bontott szerződést a Szpartak Moszkvával, mert a Kalmanovics közölte a magyar edzővel, csak másodedzőként számít rá a jövőben. Rátgéber ezt nem fogadta el, így november elsejével felmentették. 2010 január elsejéig a klub alkalmazottja, addig fizetett szabadságon van, de máshol nem vállalhat munkát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport