Kiderülhet, volt-e pénzmosás a Falcónál

2011.09.13. 19:10

A Nyugat.hu hírportál első fokon pert nyert a Falco Kc Szombathely Kft. ellen közérdekű adatok kiadása iránt indított perben a Szombathelyi Városi Bíróságon. A kosárlabdacsapatot működtető gazdasági társaságnak Cipruson bejegyzett cégeknek ügyvédi letéti számlán keresztül utalt kifizetésekkel kapcsolatos adatokat magában foglaló szerződéseket kell nyilvánosságra hoznia.

A Falco eddig azzal védekezett, hogy a kosárlabdát versenysportként, piaci viszonyok között működtetik, ezért nem hozzák nyilvánosságra az adatokat. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű adatok nyilvánossága programjában eljáró dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd szerint azonban ez álságos érvelés: “A Falco működése azért nem minősülhet piaci viszonyok közöttinek, mivel az kizárólag a komoly önkormányzati támogatással lehetséges. A Falcót a több milliárdos hitelállománnyal küszködő önkormányzat 2009-ben 70 millió, 2010-ben 80 millió forinttal támogatta".

Tavaly novemberben egy magánszemély ismeretlen tettes ellen tett feljelentést sikkasztás miatt. A feljelentésben azt állították, hogy a Falco összesen 23 millió forintot utalt át a Popgyákunik és Bozzay ügyvédirodának úgy, hogy nem álltak velük szerződéses viszonyban. Az iroda állítása szerint náluk csak letétben volt a pénz, azt később játékosügynökök ciprusi számlájára utalták.

Dr. Szendrő-Németh álláspontja szerint a közérdekű adatok kiadása iránti perre pontosan azért van szükség, mert ha a bíróság nekik ad igazat, úgy a Falconak ki kell adnia a szerződéseket. Azok tükrében megállapítható lesz,, hogy jogszerűen járt-e el a klub a közpénzek kifizetésekor.

"Akinek nincsen takargatnivalója, az nyugodt lelkiismerettel nyilvánosságra hozza a kért adatokat. Azt szokták mondani, nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani, minden esetre a ciprusi offshore cégeknek történő utalásokkal kapcsolatban nem kifejezetten ez a képzettársítás" - mondta dr. Szendrő.

A szombathelyi önkormányzatnak eddig nem volt problémája a Falco elszámoltatásával, talán ebben az is közrejátszhatott, hogy a csapat felügyelőbizottságának tagja dr. Popgyákunik Péter ügyvéd.