Elmebeteg dolog 138 pontot dobni

2012.11.21. 12:46

Az amerikai egyetemi bajnokságban játszó kosaras, Jack Taylor egy mérkőzésen annyi kosarat dobott, mint mások egy szezon alatt sem. Egyedül 138 pontot szórt, csapata, a Grinnel College 179-104-re verte a Faith Baptist Bible-t az NCAA harmadosztályában. Taylor a pontrekorddal 58 éves csúcsot döntött meg, 1954-ben Clarance Francis 113 pontot dobott egy NCAA-meccsen.

Taylor alig ötven százalék felett dobott, 108 mezőnykísérletéből 52 ment a kosárba, 37 kétpontos kísérletéből 25 volt jó. 71-szer próbált hármast dobni, de csak 27-szer talált be, tíz büntetőjéből hét ment be. A félidőben még csak 58 pontnál járt, a másodikban 80-at dobott. „Úgy éreztem, bármit is dobtam el, bement" - nyilatkozta.

A végeredmény azt mutatja, a csapatok nem törődtek a védekezéssel, de még így is meglepő, hogy Taylor több mint százszor dobhatott. Sok lehetőséget kapott, míg általában az edzők 15-20 perceket adnak egy-egy játékosnak, a pontrekorder a meccs 40 percéből 36-ot töltött a pályán.

Taylor teljesítményét az NBA-sztárok sem tudták hová tenni: „Ez őrület, nem számít, milyen szinten áll, de elmebeteg dolog 138 pontot dobni" - mondta Kobe Bryant, aki Chamberlain mögött a második, 2006-ban 81 pontot dobott egy mérkőzésén.

A Sacramento Kings centere, DeMarcus Cousins csak ennyit írt a Twitteren „Csak azt szeretném tudni, ki fogta őt." A már visszavonult Donnyell Marshall így reagált: „Remélem, jegelte a kezét a meccs után." „Ez a fickó 138 pontot dobott? Még az ellenfelének is biztatnia kellett, hogy meg tudja csinálni" - hitetlenkedett a portlandi Damian Lillard.

Az Oklahoma centere, Cole Aldrich nem is a pontoktól ájult el: „Lenyűgöző a 138 pont, de még inkább az a 108 dobás."

A sok dobás Carmelo Anthony szerint az ő megítélésének is kedvez: „Olyan lehetett, mint egy videójáték. Hogy lehet százszor rádobni? Ha valaki rám fogja, hogy sokat kísérletezem, csak annyit mondok majd, van, aki 108-szor is megteszi." - viccelt a New York Knicks játékosa.

Az NBA egy meccsen dobott rekordját Wilt Chamberlain tartja 100 ponttal, a Philadelphia Warriors játékosaként 1962. március 2.-án a New York Knicksnek dobott ennyit.