Parker a társait zaklatta a döntő előtti éjjel

2013.09.23. 18:29

A francia kosárválogatott már a szlovéniai Európa-bajnokság elődöntőjében letudta a nehezét, a címvédő spanyolokat hosszabbításban verték, aztán jöttek a döntőben a litvánok, akik ellen viszonylag könnyen eldöntötték a dolgot. Az ellenfél Kleiza pontjaival az elején még tartotta a lépést, de a franciák második negyed közepétől már biztos előnnyel vezettek, 80-66 lett a vége.

A 2005-ben bronzérmes válogatott először nyerte meg az Eb-t, legutóbb simán kikaptak a spanyoloktól a mindent eldöntő meccsen, a londoni olimpián pedig szintén Gasolék állították meg őket a negyeddöntőben egy balhés mérkőzésen.

A győzelemmel a francia kosárlabda egyik nagy generációja érte el a régóta várt sikert, Tony Parker, Boris Diaw és Nicolas Batum együtt szereztek aranyat. A San Antonio Spurs-sztár Parker, akit a torna csapatába is beválasztottak, azt hangsúlyozta, mekkora megnyugvás az Eb-cím.

„Hihetetlen utazás volt az Eb-győzelem hajszolása. A döntő előtti éjszaka végigjártam a csapattársak szobáit, és elmondtam nekik, egyszerűen nem veszíthetjük el ezt a döntőt" – nyilatkozta a harmincegy éves kosaras, aki U18-asként már nyert Eb-t.

Parker a legjobb formáját a spanyolok elleni előrehozott döntőben mutatta, egymaga szerzett harminckét pontot, nem tudtak vele mit kezdeni. A litvánok elleni döntő már nem róla szólt, a franciák legjobbja ezúttal a tizenhét pontot és hat lepattanót összeszedő Nicolas Batum volt, de részben ez volt a terv a franciáknál. Vincent Collet edző azt kérte Parkertől, ha leveszi a pályáról az ellenfél, hagyja társait kibontakozni, és ne aggódjon, hogy nem szerez pontokat.

Collet is azt emelte ki, mióta kísérti már őket az Európa-bajnoki győzelem. „Ez a harminchatodik Európa-bajnokság, amin részt vettünk, de csak az első tornagyőzelmünk, el tudják képzelni, mit érzünk. Nem volt könnyű menet, de a negyeddöntő óta folyamatosan javultunk" – foglalta össze a tornát a szövetségi kapitány.

A franciák meglepetésre vereséggel kezdték a tornát a németek ellen, a többi csoportmeccsen hozták a győzelmeket. A középdöntő nem volt ennyire egyszerű, pont a litvánoktól kaptak ki 76-62-re, majd a letteket meg a szerbeket verték, a negyeddöntőben pedig a házigazda szlovénokat ejtették ki.