Curry pribékjei bárkire rácsukják a liftajtót

2015.12.05. 11:30

Fantasztikus minielemzéssel állt elő a Warriors mindennapjait követő Golden State of Mind blog, amiben a Stephen Curryék által előszeretettel használt liftajtós elzárást vették elő, miután a Warriors nemrég továbbfejlesztette a trükköt.

Maga a liftajtó egyáltalán nem újdonság az NBA-bajnoknál, már 2013 áprilisában is kitűntek a játékkal, amivel a liga legjobb tripladobóit, Klay Thompsont és Stephen Curryt játsszák üresre tökéletes dobóhelyzetben.

Az alábbi videón mindkettőnek megcsinálják egyszer: a trükk lényege, hogy egy sima elzárás helyett a dobó, legyen az Thompson vagy Curry, két elzáró között húz el, ők pedig egymással összezárva lényegében garantálják, hogy mögöttük tisztán dobhassa a triplát. Innen is a játék neve, hiszen a két magasember úgy zár össze, ahogy a liftajtók csukódnak.

A siker viszont több dolgon is múlik: egyrészt, olyan guard kell hozzá, aki annyira jól mozog, mint Curry és Thompson, a kulcs ugyanis az, hogy ők mennyire tudnak alapból elszakadni az emberüktől, hiszen ha ott van a védő a sarkukon, nem lesz meg az elzárás.

És itt jön be a csavar, amit nemrég a Los Angeles Clippers ellen tett bele a játékba a Warriors: 69 másodperccel a vége előtt, 116-115-ös Warriors-vezetésnél jöhettek az alapvonalról, és ezzel a játékkal akarták eldönteni a meccset. Csakhogy a Clippers felismerte, miről is van szó, és ugyan Curry (#30) át tudta hámozni magát a két embere között úgy, hogy Chris Paul fennakadjon a blokkon, de Blake Griffin is tudta, mi jön, ezért levált az emberéről, és azonnal ott volt Curry arcában.

Elsőre talán fel sem tűnik, de igazából nem is Griffin vált le az emberéről, hanem Draymond Green engedte el őt, okkal: Griffin nagyon megörült, hogy abban a pillanatban, mikor Curry felbukkant a két ember mögött, az egyik teret hagyott neki, és fellépett a triplára, csakhogy eközben Green már régen a palánk felé tört, kapta is a labdát, és nagyon könnyű kosarat szerzett.

Ugyan nem az eredetileg eltervezett tripla jött, de így is 118-115 lett nekik, és mivel a a Clippers elrontotta a következő támadását, sorban hat Curry-büntetővel nagyon simán behúzták végül 124-117-re a meccset.

NBA-eredmények péntek éjjelről:

  • Brooklyn Nets–NY Knicks 91-108
  • Phoenix SunsWashington Wizards  106-109
  • Milwaukee BucksDetroit Pistons 95-102
  • LA LakersAtlanta Hawks 87-100
  • Houston RocketsDallas Mavericks 100-96
  • Cleveland CavaliersNO Pelicans 108-114