Majdnem olyan, mintha eggyel többen lennének a pályán

GettyImages-508829182
2016.02.17. 23:34
Az NBA-ben senkinek sincs ellenszere a Golden State Warriors támadásai ellen. Negyvennyolc meccset nyertek, csak négyszer kaptak ki, amivel megdönthetik a Michael Jordan-féle legendás Chicago Bulls rekordját.

Az NBA-szezon felénél a visszavonulásával turnézó Kobe Bryant mellett az maradt a legérdekesebb kérdés, hogy a bajnoki címvédő Golden State Warriors lekörözi-e Michael Jordanék történelmi szezonját: negyvennyolc meccset nyertek meg az idényben, csak négyet vesztettek el.

A cél, hogy a Chicago Bulls 72-10-es idényénél jobbat produkáljanak, ami nagyjából a tökéletes szezonnal érne fel. A rekord közelébe már sokan kerültek, de megdönteni húsz éve nem sikerül. 

A hétvégi All Star-gála előtt felállított 48-4-es szezonkezdés amúgy a legjobb az NBA történetében, ebben a kategóriában már meg is előzték Jordanéket, akik ugyanennyi találkozón egy győzelemmel szereztek kevesebbet a legendás 1995–96-os idényben. Curryék ugyancsak eggyel körözték le az 1966–67-es Philadelphia 76erst.

Az NBA-alapszakaszból 30 meccs van még hátra, huszonöt győzelemmel meglenne az új rekord. Ebben az is segíthet, hogy otthon verhetetlenek, na meg a támadójátékuk, amire nem igazán van ellenszer az NBA-ben az idén. 

Az alapszakaszban eddig már sokan, sokféleképpen próbálták megállítani a címvédő Warriors támadójátékát, kevés sikerrel. Február elején a csapat motorja, Stephen Curry arról mesélt az ESPN-nek, hogy azt vette észre, az ellenfelek egy ideje akkor is elkezdik őt őrizni a hárompontos vonal környékén, ha emiatt tök üresen maradnak csapattársai.

Az utóbbi négy meccsünkön legalább kétszer-háromszor történt meg ez. Az ellenfél védekezése összekavarodik, hirtelen nem tudják, hogy merre mozogjanak.

Az eredmény? Néhány jelenetben megmutatjuk.

A San Antonio Spurs elleni januári találkozóból kivett jelenetben azt érdemes figyelni, ahogy a képernyő alján a labdát látványosan kérő Curryt felveszi az embere, miközben csapattársa útja nagyjából zavartalan a pontszerzésig. 

A rangadón Curryre folyamatosan ragadt egy ember a hárompontos vonal környékén, de a Warriors-klasszis a liga legjobb védőjátékosának választott Kahwi Leonardot is szétszívatta olykor.

A videón látható hárompontos előtt belépett, majd vissza, mielőtt még megkapta volna labdát, aztán egy lövőcsellel megetette az ellenfelét, és tisztára játszotta magát, és jött a hármas. 

A vége mégis 120-90-es kiütés lett, Curry 37 pontnál állt meg.

Ez már csak azért is komoly eredmény, mert a Spurs a második legjobb mérleggel rendelkező csapat az NBA-ben: 45 győzelmük mellett csak 8-szor kaptak ki – köztük a Warriorstól január végén.

„Minden szempontból jobbak voltak nálunk ezen a meccsen. Jóval agresszívabban játszottak például" – merengett a vereség után a spursös Manu Ginobili. 

Curry félelmetes számai miatt nem egyszer előfordult az idén, hogy két embert állt rá, hogy így akadályozzák meg a pontszerzést. 

Elég látványosan kijött a Cleveland Cavaliers elleni alapszakaszmeccsen is – ugyanígy egy gyors indításkor –, hogy mennyivel jobban figyelnek rá az ellenfelek, mint bárki másra: amíg ketten kiléptek Curryre, addig egy másik warriorsos, Andre Iguodala zavartalanul szerezhetett pontot egy passz után.  

Mondjuk hibáztatni nem lehet a csapatokat azért, hogy Curryt megpróbálják kivenni  a játékból. Évek óta mindenki tudja, hogy az ellenfél térfeléről bárhonnan veszélyes tud lenni. És az idén még félelmetesebb lett: ebben a szezonban egy kisebb hullámvölgy ellenére 245 triplánál jár, ez már most a hetedik legjobb hármas mutató, amit egy szezonban csináltak eddig. 

A Washington Wizards ellen az első negyedben például szőnyegbombázott: az első negyedben 25 pontot szerzett, köztük volt egy ilyen hármas egy labdaszerzés után, a távolságot érdemes nézni.  

De olyan is történt már ebben a szezonban, hogy kétszer egymás után dobott dudaszós triplát, igaz, ebből csak az egyik volt érvényes. 

Curry olyan meggyőződéssel dobálta nagy távokból a hármasokat, hogy a Bleacher Reportnál eljátszottak a gondolattal, hogy

mi lenne, ha az NBA-ben bevezetnék a négypontosokat (8,5 méteres távból): ebben a kategóriában is Curry lenne a legjobb, 43 százalékos sikerrel. 

A legjobban amúgy Curry szórakozik azon, hogy időnként már csak csalinak használják. Azt mondta, mostanában már nem is számít rá, hogy annyiszor megkapja a labdát, mert van olyan, hogy a védekező csapat a labdás emberre már nem is figyel, csak rá, pedig a kosárlabdában a védekezés alapja, hogy hogyan állítsák meg a labdás játékost.

De az is igaz, hogy két pontot kapni még mindig jobb, mint hármat, vagyis kármentésként is felfogható a védekezés.

Curry ugyan nem számít mostanság annyit a labdára, de ez maximum a decemberi-januári pontátlagán látszott meg. Októberben 39 pontos meccsenkénti átlaggal robbantotta be a szezonját, ez a mutató decemberre-januárra 28-27 pontra esett vissza, viszont februárban már megint 34 pont volt az átlaga. Igaz, ez egyelőre csak félhavi mutató.

Az se mindegy, hogy a néhány évvel ezelőtti sérülékenységét sikerül-e lezárnia magáról. Manapság már közel sincs annyi gondja a bokájával, és komolyan átalakította az edzésmunkáját is, amivel erősödött a csípője. 

A Warriors hármasa
A Warriors hármasa

Az alacsonyabb játékosok gyorsasága és technikája az egyik legfontosabb eleme a Warriors támadójátékának, és sok esetben éppen ez a gyorsaság nyírja ki a védekező csapatokat.

Curry a motorja a támadójátéknak, de a működéshez a csapatnak szüksége van Draymond Greenre és Klay Thompsonra is (mindhárom játékost a Golden State draftolta), akik legalább ilyen fontos részei a gépezetnek. 

A Business Insider szúrt ki egy fentiekhez hasonló szituációt a Houston Rockets elleni, szezon eleji meccsükön, amikor Curryre és a másik jól dobó emberre, Thompsonra folyamatosan ragadt egy-egy Rockets-védő. Összesen hárman vigyáztak rájuk a hárompontos vonalnál, úgyhogy amikor Curry játékba hozta Greent, akkor már három a kettő ellen simán megcsinálták a pontot.

Kicsit olyan az egész, mintha a Warriors emberelőnyben játszana. 

Ráadásul ez a hármas 2017-ig egészen biztosan a Golden State rendelkezésére áll majd, Curry csak ezután lesz szabadügynök. Ám nem sok az esélye annak, hogy ezt a kulcshármast ezután megbontsák. Már vannak olyan pletykák, hogy más csapatoknál a vezetők inkább megpróbálják kivárni, amíg a Warriors nagy szériája kifut, és csak aztán kezdenek komolyabban építkezni. 

Bár az alapszakaszból még bőven van hátra, a Golden State-nek jók az esélyei, hogy lenyomja a Chicago Bulls 72-10-es szezonrekordját, és tíz vereség alatt hozza le az idényt. Ez már csak a csapat edzője miatt is érdekes lenne – Steve Kerr játékosként ugyanis tagja volt annak a legendás Bullsnak.