Erzsébet
1 °C
4 °C

Történelmi Eb-győzelem után a románok jönnek a továbbjutásért

DSC 3199
2017.09.04. 15:49
Harmadik mérkőzését megnyerte a kosárlabda-Eb-n a magyar férfi válogatott, 48 év után jött össze ekkora siker. Kedden folytathatják, még nagyobb bravúr következhet.

A magyar válogatott megnyerte harmadik csoportmeccsét a kosárlabda-Európa-bajnokságon, Ivkovics Sztojan csapata 82-73-ra győzte le Csehországot. Magyarország legutóbb 1969-ben tudott Eb-meccset nyerni. 

A magyar válogatott új arcát mutatta a csehek ellen, már az első másodperctől érzékelhető volt a jóval nagyobb sebesség és akarat az előző két csoportmeccshez képest. A korábban Hanga által is kritizált lassúságnak nyoma sem volt, gyorsan kosárra törtek, és a passzokkal sem vártak. 

Vojvoda dobta az első kosarat, aztán Hanga percei következtek, uralta a pályát, remekül védekezett, passzolt és dobott is,

7-0-ra elhúzott a magyar válogatott,

közel három perc telt el, mire először betaláltak a csehek.  

Nem nagyon tudták felvenni a ritmust velünk, 11 pontos különbség is volt a két csapat között. Az első negyedben Perl, Allen és Vojvoda is betalált, kezdetben pedig a centerjátékban is erősek voltunk. A negyed második felében ez vált a gyenge pontunkká, Auda többször tudott könnyű kosarat szerezni. A negyed végére kicsit görcsösebbé és tördeltebbé vált a játék, nem jött be a sok elzárásos taktika, de nem volt nagy baj, 23-16-tal Magyarország nyerte az első negyedet.

A második negyedben is lendületben maradt Ivkovics csapata, nem adott esélyt a felzárkózásra a cseheknek. Hanga nagyon elkapta a fonalat, egymás után dobta a hárompontosakat, a félidőnél már 16 pontnál járt. Legtöbbször kívülről támadtuk a gyűrűt, sikeresen megtaláltuk a szabadon lévő játékosokat. A másik kulcsember, Vojvoda is magasabb szinten játszott, jól szolgálta ki a társait, fontos labdákat szerzett, majd a végén ő is egy triplával zárt. A cseheknél több játékos között oszlottak meg a pontok, de ami a legfontosabb, az NBA-s Satoranszkyt egész jól levettük a pályáról, nem sok lehetőséghez jutott. Az utolsó kosár az övé volt a félidő előtt, de 44-33-ra vezettek Hangáék.

A harmadik negyedben is centerben volt sebezhetőbb a válogatott, a csehek sokat dolgoztatták a magas embereiket, de ezzel sem tudtak igazán feljebb zárkózni. Hét pontnál közelebb sosem voltak. Mindig volt egy jó egyéni megoldás, ha Hanga nem talált szabad társat, akkor simán beleállt a dobásokba, nem is nagyon tudott hibázni, nyolc pontot szerzett ebben a negyedben is, két fontos triplát is bevágott. Vojvoda is megduplázta pontjait. A cseheknél Palyza célzott remekül, tíz pontig jutott a negyedben, aminek a végén 66-58 volt a magyar vezetés. 

A negyedik negyed elején a csehek hat pontra zárkóztak fel Satoransky két büntetője és Hruban kosara után, de a kulcsembereit pihentető válogatott nem bizonytalanodott el. Perl szerzett fontos pontokat, majd Ferencz is jókor szerelte Audát. A csehek a negyed közepén erőszakosabb kosárlabdát játszottak, de a nagy tempóban ők is sokat rontottak, nem volt meg bennük az erő a fordításhoz. A magyar csapat pedig

továbbra is koncentrált maradt, sok labdát tudott szerezni, és a dinamikája is megmaradt,

és a sok fault után a büntetőkből is jöttek a pontok. Az utolsó két percbe nem maradt más esélyük a cseheknek, csak az egészpályás letámadás. Ivkovics időt is kért, a csapata pedig nem kapkodott, ha nála volt a labda. Vojvoda kosara 56 másodpercnél végleg el is döntötte a meccset. Allen azért még bedobott egy büntetőt, Hanga pedig egy hármast, mi mást.

A válogatottnak még két mérkőzése van, kedden 19.30-tól Romániával, csütörtökön Spanyolországgal játszik. Ha az egyiket megnyeri, akkor a legjobb 16 közé jut.  

Magyarország-Csehország 85-73 (23-16, 21-17, 22-25, 19-15)

C csoport, 3. forduló
A magyar pontszerzők: Hanga 31, Vojvoda 18, Perl 12, Allen 10, Keller 6, Eilingsfeld 3, Ferencz 3, Karahodzsics 2

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?