Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bonyolult a matek, de a kőkemény ellenfél biztos

2017.09.07. 10:17

A magyar kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon már kiharcolta a legjobb 16 közé jutást, de mivel még egy kört játszanak a C és D csoportban is, nem lehet tudni, mik lesznek a párosítások a nyolcaddöntőben. Pár dolog azért már biztos.

A nyolcaddöntőben a C csoport elsője a D csoport negyedikjével meccsel, a másodikja az ellenkező csoport harmadikjával, és logikusan folytatva a sort, a C csoport negyedikje a D csoport győztesével küzd.

A magyar, tehát a C csoportban elég világosnak tűnik a helyzet. A spanyolok négy győzelemmel az elsők, a horvátok három győzelemmel és egy vereséggel a másodikok, Montenegró két győzelemmel és két vereséggel a harmadik, Hanga Ádámék pedig ugyanilyen mutatóval a negyedikek.

Az utolsó körben ezek a meccsek lesznek:

  • Csehország–Horvátország
  • Spanyolország–Magyarország
  • Románia–Montenegró

Az biztos, hogy a horvátoknak és a spanyoloknak is mindegy, mit játszanak a csehekkel, illetve a magyarokkal. Ha a címvédő Spanyolország ki is kapna tőlünk, horvát győzelem esetén is marad első, az egymás elleni eredmény miatt. A horvátok is bebetonozták magukat a második helyre, mert Montenegró hiába nyer, a horvátoktól kikapott. A harmadik és negyedik hely még nem dőlt el, de a realitások alapján nem változik a csoportállás. A tíz Eb-meccse veretlen spanyolok szinte biztosan legyőzik Magyarországot. Ezután pedig lényegtelen, hogy mit játszik Montenegró. A papírforma alapján egyébként megveri a házigazdákat.

Vojvoda Dávid küzd a Románia–Magyarország-meccsenFotó: Bődey János
Vojvoda Dávid küzd a Románia–Magyarország-meccsenFotó: Bődey János

Számoljunk azzal, hogy Magyarország negyedik lesz a csoportban, de így is elég izgalmas, hogy ki lehet az ellenfele a D csoportból. Ott az első három csapatnak ugyanaz a mutatója, Lettország, Szerbia és Oroszország is 3-1-es mutatóval áll, Törökország két győzelemmel és két vereséggel a negyedik. A csoport programja:

  • Oroszország–Nagy-Britannia
  • Szerbia–Belgium
  • Lettország–Törökország

Az oroszok és a szerbek szinte biztosan behúzzák a győzelmet, számolhatjuk, hogy 4-1-gyel fognak állni. A lett-török meccs már nem ilyen egyértelmű, de elég biztosan kijelenthető, hogy a vesztes csoportnegyedik lesz, és a spanyolokkal nyolcaddöntőzik. 

Ha a lettek győznek, akkor a három 4-1-es mutatójú csapatnál minitabella dönt, mivel körbeverés volt, az egymás elleni meccseik pontkülönbségét kell kiszámolni. Így a legjobbak a szerbek (+7), másodikok a lettek (+5) és az oroszok a harmadikok (-12). 

  • Ororszország–Szerbia 75-72
  • Szerbia–Lettország 92–82
  • Ororszország–Lettország 69–84

Ha a papírforma bejön, akkor tehát Magyarország ellenfele Szerbia lesz a legjobb 16 között. Egy török győzelem viszont egy másik variációt hozna, az egymás elleni eredmények miatt Szerbia lenne a második, és Oroszország lenne a D csoport győztese, és játszhatna Ivkovics Sztojan válogatottjával a nyolc közé kerülésért.

Két évvel ezelőtt Szerbia a negyedik volt az Európa-bajnokságon, de ennél is többet mond erősségükről, hogy az olimpián ezüstérmesek lettek. Az oroszok két éve be sem jutottak a legjobb 16 közé, mert ötödikek voltak a csoportjukban, de 2012-ből van egy olimpiai bronzuk.