Judit
3 °C
7 °C

Russell Westbrook a kosárlabda mutánsa

2018-03-21T005057Z 186740662 NOCID RTRMADP 3 NBA-OKLAHOMA-CITY-T
2018.04.12. 22:10

Az egy dolog, hogy az Oklahoma City Thunder-sztár Russell Westbrook tavaly természetfeletti kosárlabdázással tripla-duplás átlaggal zárta az alapszakaszt, vagyis három különböző kategóriában (pontszám, lepattanó, assziszt) átlagolt kétszámjegyű mutatót

Az igazán kemény, hogy idén ezt megismételte szépen csöndben. Oké, a csöndben talán kicsit túlzás, de messze nem kapott akkora médiafigyelmet, idén sokaknak ez már nem volt akkora szám, pedig Westbrook közben ugyanúgy nyomta a természetfeletti kosárlabdát, csak egy valamivel erősebb OKC-ben.

De miért annyira elborult statisztika, hogy idén megint tripla-duplát átlagolt? 

Westbrook tavalyi szezonja előtt több mint ötven éve történt olyan, hogy valakinek sikerült ilyen mutatókkal zárnia az alapszakaszt, őt Oscar Robertsonnak hívják, aki az 1961-62-es idényt fejezte be meccsenként 30,8 ponttal, 11,4 assziszttal és 12,5 lepattanóval.

Robertson amúgy a tripladupla-kategória nagy királya volt, a mai napig neki van a legtöbb ilyen az NBA történetében. Karrierje végén 181-nél állt meg, mögötte Magic Johnson a második az örökranglistán 138-cal,  Westbrook jelenleg a negyedik 104-gyel, és Magicet még befoghatja a következő években. 

2018-03-30T024532Z 1258137690 NOCID RTRMADP 3 NBA-OKLAHOMA-CITY-

Azért azt érdemes megjegyezni, hogy a tripla-dupla-fogalom jó ideig nem érdekelt a kutyát sem.  A legendás Robertson például magasról tett az egészre pályafutása során. „Úgy játszottam végig a karrierem, hogy nem is tudtam, hogy létezik ilyen statisztika, mert nem használtuk ezt a kifejezést. Egészen addig, amíg Magic Johnsont kikiáltották a tripla-duplák királyává, aztán valaki úgy gondolta, várjunk csak egy pillanatot, érdemes lenne visszanézni, mi volt korábban” – írta tavaly ilyenkor.

Na de vissza a jelenbe: Westbrook idén 25,4 pontos, 10,3 asszisztos és 10,1-es lepattanós átlaggal zárta az alapszakaszt, ami visszaesés a tavalyi  31,6-is pont, 10,7-es lepattanó, 10,4 asszisztos átlaghoz képest, de ez is jelzi, hogy valamivel azért jobb csapat volt körülötte. Akárhogy is, megismételni ezt a bravúrt, tényleg kivételes,

és az is jelzi, hogy mekkora mutáns, hogy Ő lett az NBA-ben az első, akinek két tripladupla-átlagos szezont sikerült összehoznia.

A mostani rekordhoz egyébként 16 lepattanóra volt szüksége a Memphis elleni csütörtöki utolsó alapszakaszos meccsén, amit rekordgyorsasággal szedett össze, már a harmadik negyed elején megszerezte a tizenhatodikat, amivel bebiztosította a tripla-duplához szükséges átlagot.

A hajrá azért is volt necces, mert az utolsó két meccsén összesen 34 lepattanót kellett gyűjtenie, végül 38-at szedett össze ezeken a mérkőzéseken. 

Lehet vitatkozni, hogy mennyire önző egy ilyen kategóriában királynak lenni, de a lényeg: az utóbbi két évben úgy kosárlabdázik Russell Westbrook, ahogy soha senki korábban. 

Borítókép: David Butler II / Reuters.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?