Utolsó másodperces büntetőn ment el női kosarasok Eb-meccse

2019.06.30. 18:02

Az már korábban eldőlt, hogy a magyar női kosárlabda-válogatott csoportgyőztesként, első helyen megy tovább csoportjából a lett, szerb közös rendezésű Európa-bajnokságon, így a csoportkör végén tét nélküli mérkőzést játszhat vasárnap Törökország ellen.

Ennek ellenére egyáltalán nem tartott pihenőt Székely Norbert csapata, legalábbis, ami a tempót illeti, az utolsó percekben is azért küzdött, hogy fel tudjon állni a hátrányból, és megnyerje, vagy legalább hosszabbításra mentse a mérkőzést. Utóbbi nagyon közel volt, egyetlen másodperccel a vége előtt két büntetőt dobhatott Határ Bernadett 59-57-es török vezetésnél, a két dobásból viszont csak egy ment be, így 59-58-ra Törökország nyert.

Mindezt úgy érte el a magyar csapat, hogy az eddig kevés játékpercet kapó játékosok is lehetőséghez jutottak. A kemény védekezés mellett a törökök csak 8 pontig jutottak a második negyedben, de a szünetben így is 27-26 volt a javukra.

A harmadik negyed vége felé a törökök 11 ponttal is vezetettek, ami után 47-41-re feljött a magyar csapat, de a törökök mindig meg tudták rázni magukat, hogy megállítsák a magyarok felzárkózási kísérleteit. A legvégén a 15 ponttal záró Határ dobhatott a hosszabbításért, de nem sikerült kiharcolni a plusz játékidőt.

Életük legfontosabb meccsére készülnek

A szövetségi kapitány Székely Norbert elsőként arról beszélt, hogy furcsa volt tét nélküli meccset vívni az Eb-n:

Ez tulajdonképpen egy felkészülési meccs volt a számunkra, már pedig a hét Eb előtti felkészülési meccsünkből hatot elvesztettünk. Ezúttal több lehetőséget kaptak azok, akik korábban kevesebb időt voltak pályán, sok tapasztalattal gazdagodtunk, és jó úton járunk. Remélem, hogy a következő két belgrádi mérkőzésünkből egyet megnyerünk

– mondta, majd hozzátette, hogy a csütörtöki negyeddöntő lehet életük legfontosabb meccse.

A magyar válogatott öt ponttal zárta a csoportküzdelmeket, és legközelebb csütörtökön a belgrádi negyeddöntőben lép pályára. Az ellenfél a Montenegró-Nagy-Britannia nyolcaddöntő győztese lesz. A cél a továbbjutás lesz ott, hiszen az Eb első hat helyezettje mehet az olimpiai selejtezőre.

Törökország-Magyarország 59-58 (19-14, 8-12, 20-15, 12-17)

  • Pontszerzők: Stokes 11, Cakir 11, Canitez 10, Caglar 8, Koksal 7, Bilgic 4, Cora 4, Alben 2, Güclü 2, illetve Határ 15, Dubei 11, Studer 11, Zele 11, Horváth 3, Lelik 3, Horti 2, Varga 2

(Index/MTI).