Súlyos büntetést kapott a tömegverekedést kirobbantó edző – videó

000 323N363
2022.02.23. 09:45
A szezon végéig eltiltották, valamint 40 000 dollárra megbüntették az amerikai egyetemi bajnokságban (NCAA) szereplő Michigan kosárlabdacsapatának vezetőedzőjét, Juwan Howardot.

Howard a Wisconsin ellen 77–63-ra elvesztett mérkőzés után került összetűzésbe a hazaiak trénerével, Greg Garddal, szerinte ugyanis Gard meg akarta alázni csapatát azzal, hogy 15 másodperccel a lefújás előtt, 15 pontos előnyben időt kért.

A meccset követő kézfogásoknál találkozott a két szakember, Gard pedig megfogta Howard karját, hogy elmagyarázza, miért kért időt. Howard ekkor üvöltve fenyegetni kezdte, hogy ne érjen hozzá, a konfliktusba pedig több játékos és segédedző is bekapcsolódott. Többen is megpróbálták szétválasztani őket, Howardnál ekkor szakadt el a cérna, és egy jobbossal arcon vágta a hazaiak segédedzőjét, Joe Krabbenhoftot. Ekkor végleg elszabadultak az indulatok és tömegverekedés tört ki.

Az esetet kivizsgálta a Big 10 konferenciabizottsága, amely Howardot az alapszakasz végéig, azaz öt meccsre eltiltotta, valamint 40 000 dolláros bírsággal is sújtotta. Gard 10 000 dolláros csekket kapott. A michigani játékosok közül Moussa Diabatét és Terrance Williamset, a wisconsiniaktól Jahcobi Neathet meszelték el egy meccsre.

Howard korábban 15 szezont húzott le az NBA-ben, a Miami Heattel 2012-ben és 2013-ban bajnok lett, 1996-ban pedig az All Star-gálára is meghívták. Tavaly őt választották meg az egyetemi bajnokság legjobb edzőjének.

(Borítókép: Juwan Howard. Fotó: AFP.)