Időt kért a világ egyik legjobbja, amikor már nem lehetett, majdnem elment a meccs

GettyImages-1484716600
2023.04.24. 07:58
Klasszikust játszott vasárnap a Golden State Warriors és a Sacramento Kings az NBA rájátszásának első körében, és hogy azzá nemesült az összecsapás, az jórészt Stephen Curry bődületes hibájának tulajdonítható. A világ egyik legjobb kosarasa elfelejtette, hogy csapatának már nincs több időkérési lehetősége, mégis jelezte a time-outot, aminek technikai büntetődobás és majdnem vereség lett a következménye. Curry mázlija, hogy még így is nyert a Warriors 126–125-re, és 2–2-re kiegyenlítette az állást.

42,4 másodperc volt hátra a Golden State Warriors–Sacramento Kings kosárlabda-mérkőzésből a Chase Centerben az NBA rájátszásának első körében. Úgy tűnt, eldőlt a meccs, 126–121-re vezetett a bajnok Warriors, és kapitányánál, Steph Currynél volt a labda. Őt azonban lecsapdázta az ellenfél, és a 35 éves szupersztár, aki addig 32 pontjával csapata legjobbja volt, két kezével T betűt formálva időt kért.

Mindez a tengerentúli profiligában megengedett, az viszont már kevésbé, hogy akkor tegyék, amikor már valamennyi időkérési lehetőségét felhasználta a csapat. 

Márpedig Steve Kerr vezetőedző röviddel az előtt egy (sikertelen) challenge-et jelentett be, vitatva az egyik bírói ítéletet, és ezzel felhasználta utolsó időkérési lehetőségét. Ilyen esetben technikai büntetődobás következik, ezt Malik Monk értékesítette, majd mivel a labda a Kingsnél maradt, De'Aaron Fox, a mezőny legjobbja bevert egy triplát, és 126–125-ös állásnál érkeztünk el az utolsó támadáshoz, tíz másodperccel a befejezés előtt. 

A bedobásból természetesen Fox kapta a labdát, őt azonban Draymond Green és Curry olyan szorosan fedezte, hogy nem jutott dobási lehetőséghez, és kénytelen volt Harrison Barneshoz passzolni. Az egykori Warriors-kosaras egy másodperccel a dudaszó előtt a triplavonalon túlról ráemelte, de a labda a gyűrű tövéről kipattant.

126–125-re győzött a Warriors, összesítésben 2–2 az állás, szerdán Sacramentóban, a Golden 1 Centerben lesz az ötödik meccs, majd a hatodik újból San Franciscóban. Hogy lesz-e hetedik, azt most még nem tudni.

Curry elhibázott időkéréséért Steve Kerr vezetőedző magára vállalta a felelősséget: 

Én vagyok a hibás, amikor a challenge-emet elutasították, figyelmeztetnem kellett volna a játékosaimat, hogy nincs már több időkérési lehetőségünk.

További érdekességek: Draymond Green visszatért egymeccses eltiltása után, de saját kérésére nem kezdett. Ilyen, hogy a cserepadról szálljon be egy playoff-meccsen, 2014 óta nem fordult elő, a vasárnapit megelőző 132 rájátszásbeli mérkőzésén mindig kezdett.

Most nem, de a kockáztatás bejött: Green remekelt, 31 perc alatt 12 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 1-1 labdaszerzés és blokk volt a mérlege.

Persze csapata legjobbja ezúttal is Curry volt 32 pontjával, Klay Thompson 26, Jordan Poole 22, Andre Wiggins 18 pontot szerzett. A Kings és az egész mezőny kiemelkedő játékosa azonban Fox volt a maga 38 pontjával, az újonc Keegan Murray 23, Monk 16, Domantas Sabonis 14 pontot dobott.

További vasárnapi eredmények:

Atlanta Hawks–Boston Celtics 121–129 (a Boston 3–1-re vezet)

New York Knicks–Cleveland Cavaliers 102-93 (a Knicks 3–1-re vezet)

Minnesota Timbewolves–Denver Nuggets 114–108 (hosszabbításban, a Nuggets 3–1-re vezet)

(Borítókép: Stephen Curry a Sacramento Kings–Golden State Warriors-mérkőzésen 2023. április 23-án. Fotó: Ezra Shaw / Getty Images)