Nagyhalál a nézőtéren, példátlan botrány Phoenixben

GettyImages-1253045890
2023.05.08. 06:52 Módosítva: 2023.05.10. 08:24
Ilyet sem látott még a kosarasvilág! A Phoenix Suns tulajdonosa nem akarta visszaadnia a nézőtérre repült labdát Nikola Jokicsnak, a Denver Nuggets zsenijének, a világ nagyjából legkiválóbb játékosa meglökte a milliárdost, mire az hanyatt vágta magát, és kierőszakolt egy technikait a zombori óriás ellen. Mindez közrejátszott abban, hogy a Suns felülkerekedett a Nuggetsen, és 2–2-re alakította az NBA nyugati elődöntőjének állását.

2 perc 36 másodperc volt hátra az első félidőből a Phoenix Suns–Denver Nuggets NBA-meccsen a nyugati főcsoport elődöntőjében, 55–54-re a vendégek vezettek, amikor Josh Okogie, a hazaiak játékosa megpróbált megmenteni egy labdát, de sikertelenül. A labda a nézőtér soraiban ülő Matthew Ishbia, a Suns tulajdonosa kezébe került. Nikola Jokics, a Denver szerb centere, nagyjából a világ jelenleg legjobb kosarasa megpróbálta visszaszerezni, hogy folytatódhasson a játék. A labda a huzavonában kirepült Ishbia kezéből, majd a klubtulajdonos – aki milliárdjait abból szerezte, hogy pénzt kölcsönöz azoknak, akiknek óvadékra van szükségük a bírósági ügyekben, tehát gyakorlatilag óvadékügynök – okoskodni kezdett Jokiccsal. A zombori óriás bal alkarja könnyed mozdulatával félretolta az uzsorást, aki erre úgy hanyatt vágta magát, mintha halálos sebet kapott volna.

A színházi nagyhalál elképesztő következménye: a játékvezető Jokicsot (!) sújtotta technikaival!

Nem akarjuk azt mondani, hogy ezért kapott ki a Nuggets, és alakult 2–2-re az összesített állás, de ennek az epizódnak is szerepe volt benne. Jokics a meccs után véleményt formált:

A néző fogott meg engem először, én csak utána reagáltam. Azt hittem eddig, hogy az NBA azért van, hogy megvédjen bennünket, játékosokat. Lehet, rosszul tudtam.

Ezen a videón teljesen egyértelmű, hogy Ishbia a hunyó:

Michael Malone, a Nuggets edzője is fel volt háborodva:

Kimegy a labda a nézőtérre, és az egyik néző nem akarja visszaadni. Mintha csak ő is a meccs résztvevője akarna lenni. Add vissza a labdát, ember! Hogy ő a Suns tulajdonosa? Lesz.rom!

Ennyi…

A meccset különben 129–124-re a Suns nyerte Jokics emberfeletti teljesítménye ellenére. A szerb zseni 53 pontot szerzett, ami egyéni karriercsúcsa és klubrekord a rájátszásokon, méghozzá 20/30-as remek mezőnyszázalékkal, plusz kiosztott 11 gólpasszt is.

Soha egyetlen center sem szerzett több pontot 50-nél és adott 10-nél több gólpasszt a playoffban, a legendás Wilt Chamberlain sem!

Az ellenfélnél a szokásos duó szórta a pontokat, Devin Booker és Kevin Durant is 36 pontig jutott. 

Keleten is egyenlő az állás, a Philadelphia 76ers hosszabbításos győzelmével (116–115) a Boston Celtics ellen 2–2-re alakította az állást. A meccs hőse James Harden volt 42 pontjával, 8 lepattanójával, 9 asszisztjával és 4 labdalopásával. Harden, úgy látszik, megfogadta Embiid tanácsát, aki két nappal korábban azt kérte tőle, legyen agresszívabb. Kiemelendő Harden remek hatékonysága, 16/23 volt mezőnyből, 6/9 triplából, 4/4 büntetőből. 

NBA nyugati főcsoport, elődöntő:

Phoenix Suns – Denver Nuggets 129–124. Ld.: Durant és Booker 36–36, Shamet 19, ill. Jokics 53, Murray 28, Gordon és Porter 11–11, Caldwell-Pope 10. Az állás 2–2.

NBA keleti főcsoport elődöntő:

Philadelphia 76ers – Boston Celtics 116–115 (hosszabbításban). Ld.: Harden 42, Embiid 34, Maxey 14, ill. Tatum 24, J. Brown 23, Smart 21, Brogdon 19, White 12.

(Borítókép:  AAron Ontiveroz / The Denver Post / Getty Images Hungary)