Történelmi Real-bravúr: Hangáék úgy jutottak négy közé, mint még senki

GettyImages-1488975837
2023.05.11. 07:46
Hanga Ádám csapata, a Real Madrid hazai pályán 98–94-re nyert a szerb Partizan ellen, így 3–2-es összesítéssel elődöntőbe jutott a férfi kosárlabda Euroligában. A spanyol együttes lett az első a sorozatban, amely kétmeccses hátrányból meg tudta fordítani a negyeddöntős párharcát és négy közé verekedte magát.

A Real eleve azért került bajba, mert a párharc elején odahaza kétszer is botlott a szerb sztárcsapattal szemben, ám Belgrádban pokoli hangulatban kiköszörülte a csorbát, kettőt nyert, ikszre hozta a csatát és az ötödik – immár mindent eldöntő felvonásban – újfent Madridban léphetett parkettre.

S úgy tűnt, hazai pályán megint elmarad a diadalmenet, a hősies szerbiai erőfeszítések után nem sikerül feltenni az i-re a pontot azzal, hogy az Euroliga történetében első csapatként 0–2-es meccshátrányból negyeddöntős párharcot nyer egy csapat…

Az első negyed még kiegyenlített játékot hozott, bár így is a szerbek pihenhettek egypontos fórral. A második felvonást aztán „űrkosárlabdát” bemutatva tizenöt ponttal nyerte a Partizan. Különösképpen az amerikai légiós, Kevin Punter brillírozott a vendégeknél (39–55).

A madridiak a harmadik negyed elején 18 pontos hátrányban is voltak, innen kapaszkodtak vissza mínusz hétre az utolsó szünetig, majd egy védekezésben még erősebb negyedik játékrésznek köszönhetően végül győzni is tudtak (98–94).

Hanga Ádám a mindent eldöntő ötödik összecsapáson 14 perc alatt hét pontot dobott, szerzett három lepattanót, közte azt, amelyik lezárta a mérkőzést. A Real legjobb pontdobója Dzanan Musa volt 20 ponttal és hat lepattanóval, a Partizannal a már említett Punter 28 pontig jutott két lepattanó mellett – ez is kevés volt a belgrádi játékosnak a dicsőséghez.

A sorozat négyes döntőjét jövő péntektől vasárnapig rendezik Kaunasban, a Real az elődöntőben az ősi rivális Barcelonával találkozik. A másik ágon Olimpiakosz–Monaco-párharcot rendeznek.

A negyeddöntőben egyébként csak egy párharc nem ment el öt meccsig, a Barcelona a minimális három mérkőzésből lezárta a litván Zalgiris Kaunas elleni csatát.

KOSÁRLABDA, EUROLIGA
NEGYEDDÖNTŐ, 5. mérkőzés
Real Madrid–Partizan Beograd 98–94 (22–23, 17–32, 30–21, 29–18)

(MTI / Index)

(Borítókép: Hanga Ádám, a Real Madrid játékosa a Partizan elleni mérkőzésen 2023. május 10-én. Fotó:  Victor Carretero / Getty Images)