Micsoda végjáték! Euroliga-győztes Hanga Ádám és a Real Madrid

2023.05.21. 21:23
A Real Madrid elképesztően szoros csatában, az utolsó negyedben jól hajrázva egy ponttal megverte az Olympiakoszt a kosárlabda-Euroliga kaunasi fináléjában. A spanyolok magyar légiósa, Hanga Ádám pályafutása során először hódította el az európai kosárelit legrangosabb serlegét.

Ha már a negyeddöntőben történelmet írt a Partizan elleni fordításával, Litvániában sem adta alább a Real Madrid, és igazán emlékezetessé tette saját szurkolói számára a kaunasi négyes döntőt. A spanyol együttes a szombati elődöntőben a nagyszünet után lehengerlő teljesítményt nyújtva, komolyabb izgalmak nélkül verte a nagy rivális Barcelonát (78–66), így bejutva a sorozat 2023-as fináléjába.

A királyiak – kezdőjükben Hanga Ádámmal, aki a Partizan elleni feltámadás egyik főhőse volt – a háromszoros győztes Olympiakosszal csaptak össze az aranyért. Az első negyed nem alakult túl jól, a görögök hétpontos előnyre tettek szert, a folytatásban viszont kiegyenesedett a madridiak játéka, akik ezúttal a 36 esztendős Sergio Rodriguez vezérletével kezdtek felzárkózni. A nagyszünetre akár előnnyel is mehettek volna a találkozó ezen periódusában a hárompontos kísérleteket sokkal hatékonyabban értékesítő királyiak, végül viszont be kellett érniük 45–45-ös egállal.

Hanga inkább védekezésben kapott szerepet, többnyire Kosztasz Papanikolauval „birkózott mezőnyben”. A feladatot viszonylag jól megoldotta, hiszen a 204 centis csapatkapitány ezúttal csak hat pontig, három lepattanóig jutott a meccsen. Többek között az ő játékból való kikapcsolása is kellett ahhoz, hogy a Real a mérkőzés második felében felül tudjon kerekedni ellenfelén.

Az utolsó negyed első pontjait az Olympiakosz szerezte, így hattal ellépve Hangáéktól. A folytatásban hol négy, hol hat ponton billegett a különbség, és úgy tűnt, innen már a görögök nem tudnak veszteni. A hajrát mégis a spanyolok bírták jobban, az utolsó percben szó szerint ült minden, amivel megpróbálkoztak. A finálé utolsó hét pontját ők szerezték, elképesztő végjátékban, mindössze három másodperccel a dudaszó előtt, megfordítva a találkozót és megszerezve a klubtörténet tizenegyedik Euroliga-elsőségét (78–79).

A magyar légiós 11 perc alatt két pontot dobott, és három lepattanót szerzett. A 2011 óta Spanyolországban játszó, 34 éves kosaras összességében a negyedik, sorozatban pedig a harmadik Final Fourjában szerepelt, immár egy arany-, valamint két ezüstérem a mérlege.

A spanyol királyi gárda újabb aranyérmével tovább javította eddigi rekordját, továbbra is a sorozat valaha volt legeredményesebb csapata.

A négyes döntő bronzérme a Monacóhoz került, miután 78–66-ra legyőzte a Barcelonát.

KOSÁRLABDA-EUROLIGA
DÖNTŐ (KAUNAS)
Olympiakosz–Real Madrid 78–79 (24–17, 21–28, 18–14, 15–20)