Újabb szombathelyi siker, karnyújtásnyira került a Falco a címvédéstől

2023.05.23. 20:22
A címvédő Szombathely hazai pályán hat ponttal legyőzte az Alba Fehérvárt kedden a férfi kosárlabda NB I döntőjének harmadik mérkőzésén, ezzel 2–1-re vezet az egyik fél harmadik sikeréig tartó párharcban.

A címvédő a döntő múlt szerdai nyitányán 18 pontos hátrányt ledolgozva győzte le a Fehérvárt, amely szombaton drámai csatában 81–80-ra nyert, és kiegyenlített.

A keddi összecsapáson a négyszeres bajnoki aranyérmes Falco 11–9-nél vezetett először, a meccs tempója jóval lassabb volt az eddig megszokottnál, a játékra érezhetően rányomta bélyegét az egyre növekvő tét. A javarészt vendégfölényt hozó nyitónegyedet követően a vasiak főként a szerb Stefan Pot kosaraival tartották magukat, és 38–37-nél kerültek ismét előnybe.

A nagyszünetben 38–42 volt az állás.

Térfélcsere után 50–46-ra ellépett a szerb–magyar Milos Konakov címvédő együttese, de a februárban edzőváltáson átesett, ötszörös bajnok fehérváriak egy 9–1-es rohammal fordítottak. A 17 pontos Potnak megbicsaklott a térde, bevonult az öltözőbe ápolásra – és már nem tért vissza a pályára –, közben a túloldalon Pongó Marcell és Vojvoda Dávid is bedobta a 12. pontját.

A 65–62-ről induló zárószakaszban a 12 pontos horvát Boris Baracot második technikai hibával kiállították a hazaiaktól, majd felváltva potyogtak a kosarak, a hajrában sok fehérvári támadás elakadt a Falco kemény védekezésén, és a sárga-feketék végül ismét éltek a hazai pálya előnyével.

A harmadszorra is izgalmas és fordulatos meccset hozó finálé pénteken folytatódik Székesfehérváron.

Eredmény, döntő, 3. mérkőzés:

Falco-Vulcano Energia KC Szombathely – Arconic-Alba Fehérvár 84–78 (23–24, 15–18, 27–20, 19–16)