Élete produkciója is kevés volt a legendának a csodához

GettyImages-1257405738
2023.05.23. 08:28
Megvalósult az elképzelhetetlen: a Denver Nuggets csapata kisöpörte az NBA nyugati főcsoportjának döntőjéből a kosárlabdasport talán legnagyobb alakja, LeBron James vezérelte rekordbajnok Los Angeles Lakerst. A Sziklás-hegység hősei 113–111-re megnyerték idegenben a sorozat negyedik mérkőzését, ezzel 4–0-ra a szériát is, és fennállásuk során először jutottak be a június elsején kezdődő nagydöntőbe. Ahol minden valószínűség szerint a másik ágon 3–0-ra vezető Miami Heat lesz az ellenfelük.

LeBron James életében másodszor készült olyasmire, amit még senki sem valósított meg. Először a 2016-os fináléban vette hátára akkori csapatát, a Cleveland Cavalierst, és nyerte meg 1–3-ról 4–3-ra a döntőt. Ez korábban még senkinek sem sikerült, de James számára a lehetetlen rutinmunka.

Volt korábban.

Hétfő este a Nyugati főcsoport-döntőben 0–3-ra álló Los Angeles Lakerst próbálta elindítani a felzárkózás útján a Denver Nuggets ellen, de hiába játszott pihenő nélkül 48 percet, és hiába dobott 21 pontot az első negyedben, 31-et az első félidőben, és hiába jutott 40 pontig, 10 lepattanóig, 9 asszisztig és 2 labdaszerzésig, nem tudta megakadályozni a coloradóiak 113–111-es győzelmét. Pedig az utolsó fél percben két lehetősége is volt a hosszabbítás kicsikarására.

Csakhogy az ellenfelet napjaink legfantasztikusabb kosarasa, Nikola Jokics vezérelte. A zombori óriás ebben a playoffban nyolcadik tripla-dupláját tette le a parkettre 30 pont, 14 lepattanó, 13 gólpassz, 3 blokk és 1 labdalopás képében, és bejuttatta csapatát a nagydöntőbe a 4–0-s söpréssel. Nota bene: a nyolcadik tripla-dupla a legendás Wilt Chamberlain csúcsának megdöntését jelentette. És a Nuggets történetének első nagydöntőjét.

Pedig a Lakers mindent elkövetett. Félidőben 15 ponttal 73–58-ra vezetett felforgatott kezdő ötösével, amelyben Darvin Ham edző a gyengélkedő D'Angelo Russell és Jarred Vanderbilt helyére a japán Rui Hachimurát és a német Dennis Schrödert rakta be. 

Ám ez sem volt elég. Jokicsra és az ezúttal is remekló Jamal Murray-re nem volt orvosság. Jokics 51 másodperccel a vége előtt szerezte a győztes kosarat, átrágva magát a már holtfáradt Anthony Davisen.

Jamesnek maradt még két sansza az egyenlítésre. Előbb 26 másodperccel a befejezés előtt hibázott el egy dobást, majd a lefújás pillanatában kosárra tört, de Murray és Aaron Gordon együttes erővel blokkolta a dobást. 

A meccs embere természetesen Jokics volt:

NBA, Nyugati főcsoport-döntő, 4. meccs:

Los Angeles Lakers–Denver Nuggets 111–113. Ld.: James 40, Davis 21, Reaves 17, Schröder 13, hachimura 10, ill. Jokics 30, Murray 25, Gordon 22, Porter Jr. 15, Caldwell-Pope 13.

(Borítókép: Nikola Jokics a Los Angeles Lakers elleni mérkőzés után 2023. május 22-én. Fotó: Aaron Ontiveroz / The Denver Post / Getty Images)