Alakul a lehetetlen, félúton a történelmi fordítás felé

GettyImages-1258042822
2023.05.26. 07:19 Módosítva: 2023.05.27. 08:03
Egyszer minden sorozat megszakad. Az NBA történetében 150 alkalommal került 3–0-s hátrányba egy csapat a playoffban, sohasem sikerült innen fordítani. Eddig. Most azonban a Boston Celtics már csak 3–2-es hátrányban van a Miami Heat ellen azok után, hogy péntek hajnalban 110–97-re lelépte floridai ellenfelét. Alakul a sportág történetének legvaskosabb szenzációja, persze ehhez vasárnap hajnalban Miamiban is győznie kellene a Celticsnek…

A Boston Celtics–Miami Heat-sorozat helyi idő szerint csütörtök este, magyar időszámítás szerint péntek hajnalban lejátszott ötödik mérkőzése előtt nem sokkal egy remek elemzés jelent meg az ESPN.com-on Zach Lowe tollából. Ebben azt fejtegette a szakíró, hogy hiába a nyomasztó statisztikai adat (0–150), egyszer mindig van egy első eset, és előbb-utóbb lesz egy csapat, amely 0–3-as állásból 4–3-ra fordít és győz az NBA rájátszásában. 

Merthogy eddig 150 alkalommal került 3–0-s hátrányba egy alakulat, és onnan még egyszer sem sikerült fordítani. 

Itt van például a Boston Celtics, amely szintén 0–3-as gödörbe zuhant, de megnyerte Miamiban a negyedik összecsapást, majd következett az ötödik, immár Bostonban. És Lowe kolléga szerint a Celticsnek a legjobb az esélye arra, hogy megvalósítsa a látszólag lehetetlent. 

Először is óriási a tudásbeli különbség a két csapat között a zöldek javára: 55–27-es mérleggel fejezték be az alapszakaszt, az egész NBA második legjobb mérlegével, míg a Heat csak a nyolcadik kiemelt Keleten a maga 44–38-as szerény mutatójával. De a rájátszás már nem az alapszakasz.

Másfelől tele van sérültekkel a Heat: Tyler Herro és Victor Oladipo után Gabe Vincent is megsérült (a veterán Kyle Lowry helyettesítette), és ezzel a csapat harmadik legjobb játékosa (Jimmy Butler és Bam Adebayo után) dőlt ki. 

Ilyen előjelekkel kezdődött a bostoni TD Gardenben a sorozat ötödik mérkőzése, ami gyorsan sétagaloppá alakult át. Mármint a Celtics számára, hiszen már az első negyedben elhúzott 15 ponttal a házigazda (35–20), a Heat egyetlen pillanatig sem vezetett, volt már 24 pontos is a különbség, és a negyedik negyed már szakadatlan örömmámor volt a hazai közönségnek. Hogy mennyire egyoldalú volt a meccs, azt bizonyítja, hogy Spoelstra mester az utolsó 9 perc 47 másodpercben már a kispadon tartotta legjobbját, az ezúttal mindössze 14 pontig jutó Butlert, akinek a 14 pont a leggyengébb produkciója volt a playoffban. 

A negyedik játékrész elején már 96–72 volt az állás, a Heatet 16 eladott labda sújtotta, miközben a Celtics szórta a triplákat, egészen pontosan 16-ot a vendégek kilenc jó hármasával szemben. Zúgott a közönség „Beat the Heat!” kórusa, és valóban, ebből jókora verés lett.

Következik a hatodik mérkőzés. A statisztika érdekes: 0–3-ról 150 esetből három alkalommal sikerült eljutnia 3–3-ig a vesztésre álló csapatnak, tehát nem lenne példa nélküli, ha győzne a Celtics. Viszont hiába sikerült háromszor kiegyenlíteni, a hetedik mérkőzést minden esetben az a csapat nyerte, amely elhúzott 30-ra.

A TNT kommentátori négyes fogata (Ernie Johnson, Kenny Smith, Shaquille O'Neal, Charles Barkley) azt hangsúlyozta a meccs után, hogy a Heatnek a hatodik, hazai mérkőzés az utolsó esélye, mert ha hetedik összecsapásra kerül sor Bostonban, akkor ott a vérszemet kapó hazaiak már nem engedik ki a kezükből a győzelmet.

A végén volt Kenny Smithnek egy zseniális dumája. Ernie Johnson felvetette, hogy talán a Heat önbizalma most már megingott. (Is their confidence shaken?) Erre Smith csípőből válaszolt James Bond szavaival:

„Not shaken, but stirred.”

Fordítani talán így lehetne: „Ha nem is ingott meg, de megremegett.”

NBA, RÁJÁTSZÁS, KELETI FŐCSOPORT, DÖNTŐ
Boston Celtics–Miami Heat 110–97

Ld.: D. White 24, Smart 23, Tatum és J. Brown 21-21, ill. D. Robinson 18, Adebayo 16, Highsmith 15, C. Martin és Butler 14-14.
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–2 a Miami Heat javára

(Borítókép: Jayson Tatum a Boston Celtics–Miami Heat-mérkőzésen 2023. május 25-én. Fotó: Nathaniel S. Butler / NBAE / Getty Images)