A címvédő szövetségi kapitánya szerint a magyar kosárlabda felszálló ágban van

2023.06.17. 15:59
A magyar kosárlabda felszálló ágban van Marina Maljkovic szerb szövetségi kapitány szerint, akinek együttese címvédőként érkezett a női Európa-bajnokság ljubljanai helyszínére.

A 41 éves szakember az MTI érdeklődésére elmondta, hogy több okból is felfokozott várakozásokkal tekint a magyarok elleni, vasárnap esedékes csoportmérkőzés elé.

„Egyfelől nagy lesz a tét, hiszen mi két győzelem után a csoportelsőséget célozzuk meg, míg az 1/1-gyel álló magyar csapat minél jobb pozícióból akarja elkezdeni a rájátszást. Másfelől a két ország és a két szövetség hagyományosan nagyon jó kapcsolatot ápol, noha válogatott, illetve klubszinten is vannak különbségek köztünk” – jelentette ki az olimpiai bronzérmes tréner, aki egy kis szünettől eltekintve 2011 óta irányítja hazája válogatottját.

A török Fenerbahcéval áprilisban Euroliga-győztes edző kifejtette, hogy tudatos és eredményes építkezés figyelhető meg a magyar női kosárlabdában.

Mi 2015-ben Európa-bajnokok lettünk Budapesten, míg a magyaroknak nem sikerült jól az a torna. Ezután új csarnokokat emeltek, elkezdtek kiépíteni egy rendszert, és azóta rengeteget fejlődtek, jelenleg a magyar kosárlabda felszállóágban van. Ezt jelzi az is, hogy legutóbb már három csapatuk volt az Euroligában, míg nekünk egy sem. A mi bajnokságunk elég szegényes, szinte nem is létezik, a legjobb játékosaink és edzőink külföldön vannak, közülük sokan éppen Magyarországon találtak klubot

– mondta Marina Maljkovic, aki nyolc éve azzal a feltétellel hosszabbított szerződést a szerb szövetséggel, hogy a fizetésének az egyharmadát a klubok támogatására fordítják.

A kapitány végezetül kitért a hat évet Sopronban légióskodott Aleksandra Crvendakicra is, akit bár mindkét eddigi Eb-mérkőzésre neveztek, egyszer sem volt jelen a csarnokban.

„A napokban haláleset történt a családjában, ezért elutazott. Természetesen várjuk vissza, de megértjük a helyzetét, és együttérzünk vele. Nem tudom, hogy mikor csatlakozik hozzánk, így azt sem tudom megmondani, hogy játszik-e a magyarok ellen” – tette hozzá a szakvezető. A Magyarország–Szerbia találkozó vasárnap 15 órakor kezdődik a Stozice Arenában.