Bravúr az Eb-címvédő ellen, csoportelsőként negyeddöntőben a női kosárválogatott

2023.06.18. 18:03
A magyar női kosárlabda-válogatott 81–75-ös győzelmet aratott a címvédő Szerbia felett vasárnap az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában Ljubljanában, ezzel megnyerte csoportját, és közvetlenül bejutott a negyeddöntőbe – tudósított a Magyar Távirati Iroda.

A magyar válogatott a csütörtöki nyitányon 89–67-re verte a szlovákokat, majd másnap 69–68-ra kikapott a törököktől. A szerbek a törököket 71–63-ra, míg a szlovákokat 90–52-re győzték le, így vasárnap azzal a céllal léptek pályára, hogy harmadik sikerükkel csoportelsők legyenek, s ezzel – a rájátszást kihagyva – három napot pihenjenek a csütörtöki negyeddöntő előtt.

A mieink számára bonyolultabb volt a képlet, ugyanis első, második és harmadik helyen is végezhettek a D jelű kvartettben. Ez a 20.45 órakor rajtoló török–szlovák meccs eredményétől is függött, ugyanakkor a papírforma azt ígérte, hogy szerb és török győzelem esetén Kiss Virágék a harmadik helyen zárnak.

A statisztika abból a szempontból a magyarok mellett szólt, hogy a válogatottal legutóbb 2015-ben fordult elő, hogy egymás után két Eb-csoportmeccset elveszített – akkor Sopronban három vereséggel utolsó lett a csapat. A balkáni alakulat ugyanakkor megnyerte az elmúlt kilenc csoportmérkőzését, ráadásul a melegítésnél ott volt a parketten a hat évet Sopronban légióskodott Aleksandra Crvendakic, aki a családjában történt haláleset miatt hiányzott az első két találkozóról.

Székely Norbert együttese a félidőben még ötpontos hátrányban állt, ám a fordulás után jött a fordulat, és a 21 ponttal és 11 lepattanóval záró Kiss Virág vezetésével fordított, és hat ponttal győzött. A D jelű négyes megnyeréséhez öt pontnál nagyobb különbségre volt szüksége a csoportkört két sikerrel és egy vereséggel záró csapatnak.

A nyolc közé jutással az olimpiai selejtező kivívásához is közel került a magyar válogatott, mivel az Eb-ről az első öt csapat – ha a franciák köztük vannak, akkor a hatodik is – utazhat majd kvalifikációs tornára.

Az együttesre három szünnap vár, mivel a negyeddöntőket csütörtökön rendezik meg Ljubljanában – tekintett előre az MTI.

NŐI KOSÁRLABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
Magyarország–Szerbia 81–75 (23–23, 16–21, 27–11, 15–20)