Nyolc éve már összeállt a női kosaras aranygeneráció Eb-elődöntős sikercsapata

D  AS20230622025
2023.06.23. 14:46 Módosítva: 2023.06.24. 11:13
Nem a semmiből ugrott elő az a magyar női kosárválogatott, amely szombaton Európa-bajnoki elődöntőt játszik Spanyolországgal Ljubljanában. Az együttes gerince nyolc éve a csehországi U17-es világbajnokságon már összeállt Mészárosné Kovács Andrea szövetségi edző keze alatt, olyannyira, hogy bronzérmet szerzett, és a csapat két ásza, Kiss Virág és Dubei Debóra bekerült a 2014-es vb All Star-ötösébe.

Szombaton 17:45-kor Magyarország–Spanyolország elődöntőt játszanak a szlovéniai női kosárlabda Európa-bajnokságon. Ilyesmi, mármint, hogy elődöntőt vívjunk az Eb-n, legutóbb 1997-ben fordult elő, hazai pályán. Akkor nem sikerült megszerezni még a bronzérmet sem, most a spanyolok ellen, ha nem is vagyunk esélyesek, annyi jó előjel mutatkozik, hogy szűk két hete a felkészülési mérkőzésen 77–65-re megvertük a sokszoros Európa-bajnokot. 

Kosárlabda, csapat: évek óta

Sokan ámuldoznak azon, hogy az a magyar válogatott, amely két éve még lemaradt az Eb-ről, most ott van a kontinens négy legjobb válogatottja között, sőt, már biztosította helyét az olimpiai selejtezőn is, amire 31 éve nem volt példa. 

Valójában azonban nem meglepő a magyarok jó szereplése. Rátgéber László, korábbi szövetségi kapitány, a 2009-es Euroliga-győztes Szpartak Moszkva akkori edzője előre megmondta e sorok írójának, hogy érmes lesz a válogatott Ljubljanában. Ez már majdnem megvalósult, ehhez még két dobása van az együttesnek. Először a szombati elődöntőben, majd vasárnap a helyosztón, akár a harmadik, akár az első helyért játszunk.

Nem beszélve arról, hogy a mostani csapat magja lényegében nyolc éve együtt van; a 2014-es csehországi U17-es világbajnokságon Mészárosné Kovács Andrea irányításával bronzérmet szerzett a magyar válogatott. És annak az együttesnek a kezdő ötösében ott volt Kiss Virág, Dubei Debóra, Studer Ágnes és Aho Nina, a mostani válogatott erősségei. Mi több, akkor Kiss és Dubei bekerült a torna All Star-csapatába.

Mondhatnánk, hogy szerencsés csillagzat alatt született társaság, de szerintem azért voltunk ilyen jók, mert mindenki vezéregyéniség volt a saját klubjában. Igyekeztem ilyen, vezérmentalitású játékosokat a csapatomba építeni, és úgy látszik, ez jó elképzelés volt. De a mostani válogatottból Horváth Betti és Varga Alíz is játszott, illetve játszik nálam. 

– mondta az Indexnek Kovács Andrea, aki évekig a Szeged edzője volt, egy éve pedig a BEAC-ot irányítja.

Egy meccsre a döntő

Persze a válogatott sikerszériájában az is szerepet játszik, hogy meggyengült az európai mezőny, nagyon sok válogatottnál generációváltás történt, például a spanyolok és a szerbek már csak nyomokban emlékeztetnek korábbi világverő együttesükre. 

Mindez azonban nem számít, régi igazság, hogy azokat kell legyőzni, akik ott vannak a mezőnyben. A magyar válogatottban nincs 30 évesnél idősebb játékos, ráadásul olyan centersorral rendelkezik (Kiss  Virág, Határ Bernadett, Cyesha Goree ), amely párját ritkítja Európában, és ha még Juhász Dorka, a Minnesota Lynx sztárja is itt lenne...

De mindegy is, abból főzünk, ami/aki van, a többi válogatottból is hiányoznak a WNBA-ben érdekelt sztárok. Most csak az számít, hogy szombaton 17:45-kor legyőzzük a spanyolokat, és akkor Eb-döntős lesz a magyar válogatott, amire legutóbb 1956-ban, előzőleg meg 1950-ben volt példa. Érmes pedig 1991 óta nem volt Magyarország. 

(Borítókép: Goree Cyesha és Kiss Virág, a győztes magyar válogatott tagjai ünnepelnek a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott, Magyarország - Csehország mérkőzés után a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 22-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)