Michael Jordan dollármilliárdokért cserébe háttérbe húzódik

2023.08.03. 20:08
Gigaüzletet kötött Michael Jordan, minden idők egyik legjobb kosárlabdázója. Tizenhárom év után eladta az észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) szereplő Charlotte Hornetsben lévő többségi tulajdonosi csomagját, méghozzá hárommilliárd dollárért, kisebbségi tulajdonosként azonban marad a franchise-nál – jelentették be az érintett felek csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A Charlotte Hornets által kiadott sajtóközlemény szerint az új többségi tulajdonos a Gabe Plotkin és Rick Schnall által vezetett befektetési társaság.

Az előző többségi tulajdonos, nevezetesen a hatszoros NBA-bajnok Michael Jordan 2010-ben 275 millió dollárért vette meg a franchise-t, amit most a hírek szerint busás haszonnal, 3 milliárd dollárért értékesített. 

Érdekesség, hogy az NBA-franchise-ok tulajdonosainak szavazásán – mert többségi tulajdonosváltáshoz erre is szükség van a ligában a szabályok szerint – 29:1 volt az arány, mindössze a New York Knicks tulajdonosa, James Dolan élt ellenszavazattal. 

Hatalmas megtiszteltetés, hogy 13 éven át többségi tulajdonosa lehettem a Charlotte Hornetsnek szülőállamomban, Észak-Karolinában. Büszke vagyok mindenre, amit a csapattal elértünk: emlékezetes pillanatok a parketten, a Hornets név visszaszerzése, a 2019-es All Star-gála megrendezése Charlotte-ban, és hogy a franchise a helyi közösség fontos pillére lett. Gabe és Rick személyében sikeres, innovatív és stratégiában gondolkodó új vezetők veszik át a stafétát. Tudom, hogy a Hornets jó kezekben lesz

– mondta a tulajdonosváltást bejelentő sajtótájékoztatón Michael Jordan.

2010-ben Jordan lett az NBA egyedüli fekete franchise-tulajdonosa, és messze a legjobb exjátékos, aki erre az útra lépett. Teljesen nem száll ki a Charlotte Hornetsből, kisebbségi tulajdonosként továbbra is a franchise sikereiért dolgozik. 

Az új többségi tulajdonosok sem újak a ligában: Rick Schnall korábban az Atlanta Hawks kisebbségi tulajdonosa volt, míg Gabe Plotkin már eddig is a Charlotte egyik tulajdonosa volt. Társul hozzájuk a befektetési csoportjukba két ismert amerikai zeneszerző, J. Cole és Eric Church is. 

Michael Jordan többségi tulajdonosi regnálása 13 szezont ölelt fel, ebben az időszakban a Hornets 423 győzelem mellett 600 vereséget könyvelhetett el, a rájátszásba háromszor jutott be, párharcot egyet sem tudott nyerni.

Erre az időszakra datálható az NBA történetének leggyengébb szezonja: a 2011–2012-es kiírásban – amit a lockout miatt lerövidítettek – 7–59-es mérleggel zárt a Charlotte.

A 2023-as játékosbörzén felcsillant a reménysugár, ugyanis a Charlotte megszerezte az első kör második kiválasztottjaként Brandon Millert, az Alabama tehetségét.