Két óriás, akik felforgatják a világot

2023.10.10. 07:45
Kedd hajnalban végre pályára lépett az NBA két legnagyobb reménysége, a tavalyi draft második kiválasztottja, a teljes 2022–2023-as idényt sérülés miatt kihagyó Chet Holmgren és az idei játékosbörzén elsőként elkelt francia Victor Wembanyama. Előbbi 216, utóbbi 224 cm magas kosaras, és a hozzáértők azt mondják, ők ketten képviselik az amerikai profiliga jövőjét. És hogy nem túlzás ez a megállapítás, azt láthattuk az Oklahoma City Thunder–San Antonio Spurs előszezonbeli mérkőzésen.

18 203 néző a Paycom Centerben, azaz telt ház, pedig csak egy felkészülési mérkőzés. Igaz, az NBA két legnagyobb csinnadrattával beharangozott fiatal óriásának bemutatkozása. A házigazda Oklahoma City Thunder csapatában most lép pályára először Chet Holmgren, a tavalyi draft második kiválasztottja (az első rejtélyes okból Paolo Banchero volt), a 216 centis Gonzaga-növendék, aki a teljes 2022–2023-as szezont kihagyni volt kénytelen a lábában elszenvedett ínszakadás miatt. A vendég San Antonio Spurs kezdő ötösében pedig ott magasodik a 224 centis francia zseni, az idei draft egyes számú játékosa, Victor Wembanyama, aki már becenevet (Wemby) is kapott, pedig még nem is látták játszani. 

Ketten együtt 4 méter 40 centi magasak, Wembynek ráadásul pókkarjai vannak, a fesztávolsága alighanem a legnagyobb az egész világon, 240 centi! Fel sem kell ugrani a zsákoláshoz, talpról eléri a 305 centi magasan lévő gyűrűt. Hozzá képest Holmgren két kiterjesztett karján a két középső ujj hegyének a távolsága, a 229 centi szinte semmiség…

Ahogy az gyakran előfordul ilyen magas kosarasoknál, egyikük sem izomkolosszus; Holmgren most, hogy kigyúrta magát, 94 kilót nyom, Wemby 95-öt…

Ehhez képest nemcsak magasak, hanem kosarazni is tudnak. Bemutatkozó mérkőzésén, amit 122–121-re az Oklahoma nyert meg, Holmgren 21 pontot, 9 lepattanót, 1-1 asszisztot és blokkot termelt, mezőnyből 7/10, triplából 2/2 volt a mérlege, Wemby 20 pontttal, 5 lepattanóval, 2 labdaszerzéssel és egy blokkal jelentkezett, 8/13-as mezőnymutató és 2/5-ös triplaszázalék kíséretében. Előbbi 16, utóbbi 19 percet töltött a pályán.

Egy kis ízelítő kettejük párharcából:

 Wemby első NBA-zsákolása

 Jó a kosár, plusz egy büntető és a pálcikakarok feszítése

 Bicepszet feszíteni Holmgren is tud

A közönség élvezte a 21 és a 19 éves óriás párbaját. Wembanyamát LeBron James óta a legnagyobb ígéretnek tartják, hihetetlenül kecsesen mozog és jól dob 224 centis magassága ellenére, azt várják tőle, hogy felhozza a siralmas San Antoniót a bajnokesélyesek közé. Holmgrennel szemben valamivel visszafogottabbak a várakozások, pedig a bemutatkozása legalább annyira látványos és sikeres volt, mint a francia toronyé.