Wemby újra varázsolt, egy colos francia meghódítja Amerikát

2023.10.14. 09:34 Módosítva: 2023.10.14. 09:34
Megvan Victor Wembanyama első győzelme a San Antonio Spurs csapatával: a texasiak 120–104-re legázolták az idei NBA-döntős Miami Heat csapatát. Igaz, mindez csak felkészülési mérkőzés volt az előszezonban, de akkor is. Wemby káprázatosan játszott, olyannyira, hogy az utóbbi évek pofozógépét lassan a bajnokesélyesek között kezdik emlegetni, és ennek egyetlen név az oka: Wemby!

Előszezon ide vagy oda, 17 412 néző töltötte meg péntek éjjel San Antonióban a Frost Bank Centert a Spurs második felkészülési mérkőzésére, amelyen a legutóbbi bajnoki döntő vesztese, a Miami Heat volt az ellenfél. 

A hatalmas érdeklődés oka egy név: Victor Wembanyama. Az idei draft egyes kiválasztottja, a 224 centis, cérnavékony francia óriás eddig csak egyszer lépett fel, de máris elkápráztatta az Alamo városát. Hétfőn ugyan 122–121-re kikapott a Spurs az Oklahoma City Thundertől, de Wemby, ahogy becézik, remekelt: 19 perc alatt 20 pontot, 5 lepattanót, 2 labdalopást és egy blokkot termelt, továbbá jó néhány highlight filmbe kívánkozó megmozdulása volt.

Na de most, a Heat ellen! Először is 120–104-es győzelemre vezette csapatát, másodszor 23 perc alatt a következő statisztikát tette le az asztalra: 23 pont 10/15-ös mezőnymutatóval, 4-4 lepattanó és gólpassz, 3 blokk, továbbá megannyi álló ovációt kiváltó megmozdulás. Íme Wemby összes megmozdulása egy hatperces kisfilmben:

Az a bizonyos alley-oop 3:55-nél, no de előtte a blokk!

Az összes bravúros kosár közül kiemelkedett az az alley-oop, ami nem is annak indult. Először is Wemby blokkolt egy hatalmasat,. majd felfutott a támadással. Tre Jonestól kapott egy labdát a gyűrűtől jó messze. Szó sem volt alley-oopról, legalábbis Jones nem annak szánta, hiszen olyan távolságból nincs ember, aki egyetlen mozdulattal, a labda lepattintása nélkül zsákolni tudna.

Ember nincs, de ha egy csodalény kapja meg a labdát, nincs lehetetlen. Wembanyama a levegőben átvette, majd mielőtt a lába földet ért volna, behúzta a gyűrűbe. Mondjuk a 224 centis testmagassághoz társuló 240 centis fesztávval könnyű...

No de volt egy ennél félelmetesebb, szürreálisabb zsákolása is a kecses óriásnak, legalábbis kollégája, Devin Vassell szerint, aki szintén nem kutyaütő, 21 pontot szerzett a meccsen. Wembanyama harminc centivel a triplavonalon belül kapott labdát, és két hatalmas Eurosteppel belépett a gyűrű alá, és behúzta a labdát!

Még csak nem is cselezett, nem pattintotta le a labdát! – ámuldozott Vassell. – Egyik különleges megmozdulást mutatja be a másik után. Minden meccsen van legalább egy, de inkább több olyan bravúrja, ami után az ember csak csóválja a fejét, és azt kérdezi, mi az ördög volt ez?!

Az éjszaka másik meccsén a Golden State Warriors 129–125-re legyőzte a Los Angeles Lakerst.

Másodszor találkozott az előszezonban a két csapat, az első összecsapást is a Warriors nyerte 125–108-ra, csak azt San Franciscóban. A meccs hőse a 21 éves Jonathan Kuminga volt 27 pontjával. A két szupersztár, Steph Curry (Warriors) és LeBron James (Lakers) 18, illetve 12 pontig jutott.