És akkor jött a végzetes tőrdöfés, ahogy már oly sokszor

2023.10.19. 08:26
Bár csak október 24-én, jövő kedden kezdődik az NBA 78. szezonja, a Golden State Warriors–Sacramento Kings felkészülési (preseason) mérkőzés már bőven a rájátszás hangulatát idézte. A két idénnyel ezelőtti bajnok Warriors az utolsó negyedben 17 pontos hátrányt dolgozott le, és Steph Currynek öt másodperccel a vége előtt dobott bravúros triplájával 116–115-re győzött.

A Golden Strate Warriors és a Sacramento Kings rivalizálása lassan az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság nagy párharcainak sorába emelkedik. A két észak-kaliforniai szomszédvár a legutóbbi rájátszásban is szembekerült egymással, és az akkor még címvédő Warriors csak 4–3-ra tudta legyűrni a fiatal Királyokat, az utolsó meccsen Stephen Curry egyéni playoff-csúcsot jelentő 50 pontjával. Ráadásul idegenben... Más kérdés, hogy utána a nyugati konferencia elődöntőjében a Los Angeles Lakers megállította Steve Kerr edző gárdáját. 

A Warriors a mostani előszezonban régi önmagát idézi. Curry MVP-formáját hozza, a két fontos erősítés, a minden idők egyik legjobb irányítójának számító Chris Paul 38 évesen is biztos pont, a 208 centis Dario Saric pedig a dalmáciai Sibenikből, a legendás Drazen Petrovic szülővárosából a csapat meglehetősen gyenge centersorát hivatott erősíteni. 

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a még mindig csak 21 éves Jonathan Malangu Kuminga, a kongói ugrógép élete formájában kosarazik (18 pont a Kings ellen), akkor jogosnak tűnik a bizakodás San Franciscóban.

Ilyen előzmények után fogadta a Golden State helyi idő szerint szerda este a Sacramento Kings csapatát telt ház, 18 064 néző előtt az öbölparti Chase Centerben. 

Nos, három és fél negyeden keresztül a vendégek uralták a mérkőzést, a közönség nagy megrökönyödésére. De'Aaron Fox és Keegan Murray szórta a kosarakat, előbbi 25, utóbbi 24 pontig jutott, és 9477-nél eldőlni látszott a meccs. 

Steph Curry azonban másként gondolta. Elkezdte ontani a hármasokat, és 6,1 másodperccel a lefújás előtt, Fox kinyújtott karja fölött bevitte a végzetes tőrdöfést, a „daggert”, ahogy odaát mondják, és a szenzációs hárompontossal 116115-re megnyerte a meccset a házigazda, miután Fox távoli kísérlete az utolsó másodpercben még a gyűrűt sem találta el. 

A 36. születésnapja felé araszoló kétszeres alapszakasz- és egyszeres döntő-MVP 30 pontot szerzett 10/18-as mezőnymutatóval, ezen belül a hármasait 66,6 százalékkal értékesítette, 12-ből 8-at a helyére juttatott. Emellett 4 lepattanó, 5 gólpassz, 1-1 labdaszerzés és blokk a nagyszerű statisztika.

 Curry fantasztikus meccsnyerő hármasa

Hogy mennyire presztízsmeccsnek tekintette a két edző, Kerr és a korábban a Warriors stábját erősítő Mike Brown az összecsapást, azt jól mutatja, hogy az előszezonban szokatlan módon jó sokáig a pályán tartották sztárjaikat. Curry és Andrew Wiggins 31, Klay Thompson egyenesen 32 percet játszott, de Paul 31, Kuminga 29, Saric 28 perce is inkább a playoffot idézte, nem a preseasont. A Kingsnél Murray 36, Domantas Sabonis 34, Harrison Barnes 33, Fox 32 percet töltött a pályán.

A Warriors mind a négy előszezonbeli meccsét megnyerte, benne két győzelemmel a Los Angeles Lakers ellen, a Kings pedig mind a négyet elvesztette. A Golden State még úgy is veretlen, hogy két alapembere, a könnyebben sérült Draymond Green (aki nemrégiben kapott egy négy évre szóló, 100 millió dolláros szerződéshosszabbítást) és a betegeskedő center Kevon Looney szerda este nem is játszott. 

Ismét kell egy szót ejteni Victor Wembanyamáról, a San Antonio Spurs 19 éves, 224 centis francia fenoménjéről. A Spurs 117103-ra legyőzte a Houston Rocketset, „Wemby” ugyan most csak 15 pontot dobott, de volt egy olyan megmozdulása, amellyel megőrjítette a publikumot. Előbb lefülelte az ellenfél átadását, majd hatalmas kötényt adott Reggie Bullocknak, ami azért nem olyan gyakori a kosárlabdában, mint a futballban. Íme:

 Nem csoda, hogy San Antonióban alig várják már a Dallas Mavericks elleni hazai rajtot.