Gálázott a világ legjobb játékosa, fiókos gyémántgyűrű a jutalma

2023.10.25. 07:21
Stílusos körülmények között vették át a Denver Nuggets játékosai az NBA-bajnoki címért járó, gyémántokkal díszített aranygyűrűket; a keleti főcsoport döntőjének visszavágóján 119–107-re lelépték a Los Angeles Lakerst. Nikola Jokics, a világ legjobb kosarasa és társai egyedi kidolgozású fiókos gyűrűket kaptak, a szerb zseni tripla-duplával köszönte meg a „bizsut". Elkezdődött az NBA 78. szezonja.

A Jason of Beverly Hills ékszerész cég minden évben kitesz magáért, de ezúttal különleges gyűrűkkel tették emlékezetessé a Denver Nuggets első NBA-bajnoki címét. Olyan, 16 karátnyi gyémánt- és zafírkövekkel kirakott gyűrűket készítettek a játékosoknak és az edzőknek, amelyek két újítást tartalmaztak.

  • Egyrészt egy miniatűr gomb megnyomásával a gyűrű tetején kétféle színű drágakövek váltakoznak,
  • másrészt oldalt kijön egy fiók a gyűrűből, rajta a Larry O'Brien-trófeával. 

Az 50 és 150 ezer dollár közötti értékűre becsült ékszer annyira tetszett Jamal Murray-nek, hogy tréfásan azt mondta, az első negyedet a gyűrűvel az ujján fogja lejátszani.

Aztán persze levette, és a Nuggets kilőtt a rajtgépből: 3420-ra megnyerte az első negyedet, majd egy pillanatra sem adta ki a kezéből a vezetést.

Jól jön a veterán

Persze az is segített, hogy LeBron James, a liga legöregebb játékosa a maga majdnem 39 évével csak 29 percet játszott, öttel kevesebbet, mint amennyit szokott. Darwin Ham, a Lakers edzője óvatosan adagolja a játékperceket a veteránnak, aki így is 21 pontot, 8 lepattanót és 5 gólpasszt termelt 10/16-os remek mezőnymutatóval.

A meccs sztárja azonban a döntő MVP-je, Nikola Jokics volt: a szerb óriás 29 ponttal, 13 lepattanóval és 11 gólpasszal hozta a szokásos tripla-dupláját. 

Ő az én életbiztosításom – mondta Michael Malone, a Nuggets edzője. – Amikor feljön az ellenfél, csak szólok neki, hogy ugorjon be a cserepadról, és rögtön lerendezi a meccset.

Ahogy ezúttal is. A 119–107-es végeredmény sima meccset sejtet, és az is volt.

Murray 21, Caldwell-Pope 20, Aaron Gordon 15, Porter jr. 12 pontot tett hozzá az összteljesítményhez. Érdekes, hogy mindkét kezdő ötös tagjai legalább tíz pontot szereztek. 

Izgalmas végjáték

A nyitány másik meccsén a 2022-es bajnok Golden State Warriors és a Phoenix Suns hatalmas meccset vívott. A 2828-as első negyed után a vendég arizonai gárda 3318-ra megnyerte a másodikat, amire a Warriors a szokásos lehengerlő harmadik játékrésszel válaszolt, és 4019-re hozta ezt a tizenkét percet. A negyedik negyedben 9695-ös hazai vezetésig fej fej mellett haladtak a csapatok, ott 10096-ra fordított a Suns. Másfél perccel a vége előtt Jonathan Kuminga mindkét büntetőjét kihagyta, cserébe 1:09-nél Josh Okogie bevert egy phoenixi triplát: 10399. 

De még nem volt vége. Két jó Steph Curry-büntető, válaszul egy Eric Gordon-hármas, amire egy Curry-tripla, és 31,1 másodperccel a lefújás előtt 106104-es vendégvezetésnél még bármi történhetett. 

Phoenixi időkérés, majd Jusuf Nurkic duplája 108–104-re alakította az állást. És mivel a Warriors már nem szerzett pontot, ez is maradt a végeredmény.

A győztes csapatban Devin Booker 32 pontot szerzett, a veszteseknél Curry 27-et. A házigazda 35,6 százalékkal dobott mezőnyből, ez a pocsék mutató megpecsételte a sorsát.