Ellopta a show-t a szlovén zseni a colos újonctól

2023.10.26. 08:23
Talán David Robinson 24 évvel ezelőtti bemutatkozását kísérte ekkora érdeklődés San Antonióban, mint Victor Wembanyama debütálását szerda este. A 224 centis francia fenomén jól is játszott a Dallas Mavericks ellen, de öt személyi hiba miatt csak 23 percet tudott a parketten tölteni, és 126–119-re kikapott a Spurs. A meccs hőse a szlovén Luka Doncic lett tripla-duplájával és 33 pontjával.

18 947 néző, zsúfolásig telt ház a Frost Bank Centerben, őrült ováció a játékosok bemutatásánál. Ilyen kulisszák között játszotta élete első hivatalos NBA-mérkőzését Victor Wembanyama, a liga 77 éves történetének talán legnagyobb dérrel-durral beharangozott újonca. 

Egész San Antonio tűkön ülve várta, hogy a 224 centis, 19 éves francia óriás kirángassa a Spurs csapatát fennállása egyik legmélyebb szakadékából.

Onnan, ahová a nagy generáció (Tim Duncan, Tony Parker, Manu Ginobili) kiöregedése, illetve Kawhi Leonard távozása után zuhant. A legutóbbi bajnokságban 22/60-as mutatóval a mezőny alagsorában végzett a klub, viszont így esélyt kapott, hogy a lottósorsoláson kihúzhassa az egyes sorszámot, amivel megkaparinthatta Wembanyamát a drafton.

A zseniális tinédzser remekelt az előszezon mérkőzésein, egyvalamire azonban nem készült fel: hogy bajba keveredhet a személyi hibák gyors begyűjtése miatt. Mivel a harmadik negyedben már a negyedik faultot fújták rá a bírók, le kellett ültetni a srácot, aki csak az utolsó játékrész közepén tért vissza a parkettre.

Villámgyorsan be is termelt hét pontot, sőt, 113–112-re vezetéshez is juttatta csapatát, de a végén 126119-re a Dallas Mavericks győzött.

A mérkőzés után kissé szomorúan és szűkszavúan nyilatkozott mély, dörmögő hangján, és azt hangsúlyozta, hogy szerencsés, amiért ebben a ligában és ebben a klubban kosarazhat.

Szóval, így sikerült Wemby debütálása. Nem kell szégyenkeznie: mindössze 23 percet töltött a pályán, 15 pontot dobott 6/9-es mezőnyszázalékkal, háromból öt triplája sikerült, leszedett 5 lepattanót, adott két gólpasszt, volt két labdalopása és egy blokkja. Tisztes helytállás az újonctól.

Csakhogy mindez eltörpül Luka Doncic fantasztikus tripla-duplája mellett.

A Mavericks szlovén mindenese 33 pontot, 14 (más források szerint csak 13) lepattanót, 10 gólpasszt és 2 labdaszerzést produkált, mezőnyből 13/25 volt a mérlege, egyedül a hármasai nem jöttek be (3/11). Szárnysegédje, Kyrie Irving is megtette a magáét (22 pont, 6 gólpassz), és a Bostonból igazolt Grant Williams (17 pont, 6 lepattanó) is hozta a kötelezőt, így tudott győzni a Dallas.

A nap legboldogabb játékosa alighanem Kristaps Porzingis volt. A 218 centis lett óriás a nyáron átkerült Bostonba, vele próbálják csúcsra járatni a rekordbajnok Celtics csapatát. (A Boston és a Los Angeles Lakers 17-17 trófeával vezeti az örökrangsort.)

Nos, Porzingis 30 pontot dobott a Madison Square Gardenben és oroszlánrészt vállalt a New York Knicks elleni 108104-es sikerből. A harminc pontja mellé még odatett 8 lepattanót és 4 blokkot, a negyedik negyedben pedig zsinórban szerzett 9 pontjával egymaga fordította meg a mérkőzést. 

Porzingis rekordot döntött: soha, senki nem szerzett még ilyen sok pontot bemutatkozó mérkőzésén a Celtics csapatában.

Az eddigi csúcsot a legendás Dominique Wilkins tartotta 25 ponttal 1994 óta. A lett behemót öt triplát is bevágott, és a büntetővonalról is szinte hibátlan volt (9/10).

Egy kis válogatás a Kristaps-show-ból:

A legtöbb pontot egyébként nem Porzingis, hanem Jayson Tatum szerezte a Celticsből, 34-et, 11 lepattanó mellett.