Ilyen fordítást nem látott még a világ

2023.11.01. 08:50
A harmadik negyed közepén még húsz ponttal, 76–56-ra vezetett a Phoenix Suns a San Antonio Spurs ellen az NBA keddi fordulójában, sőt még 3 másodperccel a lefújás előtt is 114–113 volt az állás az arizonaiak javára, mi több, a labda legjobbjuk, Kevin Durant kezében volt. Lehet innen veszíteni? Lehetett, de ehhez a sportág történetének talán leghihetetlenebb eseménysora kellett.

Érdemes visszapörgetni a Phoenixben lejátszott SunsSan Antonio Spurs NBA-mérkőzés utolsó három másodpercének történéseit

114113-ra vezet a hazai csapat, ők hozzák játékba a labdát az alapvonalról. Josh Okogie Kevin Duranthez passzol, a megoldás életbiztosításnak tűnik, hiszen a 35 éves Durant a liga történetének egyik legjobb, legrutinosabb kosarasa, ha valakinél jó helyen van a labda, az ő. 

Durant kivezeti a labdát a bal sarokba, hogy lepörgesse a három másodpercet, ahogy azt már milliószor megtette végtelen hosszúságú karrierje során.

A Spurs játékosai kötelességszerűen lecsapdázzák, Tre Jones elölről támadja, Durant forgolódik a labdával, és nem veszi észre a mögé lopódzó Keldon Johnsont. A 24 éves hátvéd kitépi Durant kezéből a labdát, kosárra tör, és beejti a gyűrűbe a labdát.

115114 a Spursnek, időkérés, egy másodperc még hátravan, de Durant kétségbeesett triplakísérlete messze célt téveszt. A San Antonio fennállása leghihetetlenebb győzelmét aratta.

Feltétlenül meg kell említeni, hogy a hihetetlen fordításban oroszlánrésze volt Victor Wembanyamának, a Spurs 224 centis francia fenoménjének. Wembyt 2 perc 24 másodperccel a vége előtt cserélte vissza Gregg Popovich, a vendégek veterán edzője. Az óriás előbb bevert egy tempót, majd 6,1 másodperccel a lefújás előtt zsákolt, ezzel alakítva 113114-re az állást, és megteremtve a lehetőséget az őrült befejezéshez.

Ja, és azt még feltétlenül meg kell említenünk, hogy végig a Suns vezetett.

Leszámítva az utolsó másodpercet...