Meghalt Bob Knight, minden idők egyik leghíresebb kosárlabdaedzője

2023.11.02. 07:06
83 éves korában meghalt Robert Montgomery Knight kosárlabdaedző, aki botrányairól és bámulatos sikereiről volt híres az Egyesült Államokban.

Bob Knight áprilisban betegséggel került kórházba, és már évek óta rossz egészségnek örvendett. Knight első egyetemi, azaz NCAA-bajnoki címét 1976-ban szerezte, amikor az Indiana University veretlenül, 32–0-s mérleggel ért csúcsra, ami azóta sem sikerült egyetlen csapatnak sem.

Knight 29 alkalommal nyert 20 vagy annál több mérkőzést egy szezonban, edzői karrierjét 902–371-es mérleggel zárta, előbbi a győzelmek számát mutatja – írja az ESPN.

A kosárlabdázás professzora 1984-ben Los Angelesben olimpiai aranyérmet nyert a Michael Jordan vezette amerikai válogatottal. 1989-ben a főiskolás szakemberek negyedszer is az év edzőjének szavazták meg az összes ligát tekintve.

Két évvel később a legendás edzőt beválasztották a kosárlabdázók Hall of Fame-jébe (Hírességek Csarnoka).

A „Tábornok” becenévre hallgató Knightot végül 2000-ben kirúgták az Indianától, mert megsértette a „zéró tolerancia” viselkedési szabályzatot, amikor megragadta egy elsőéves diák karját és nyakát, aki szerinte a vezetéknevén szólította őt.

Korábban is voltak botrányai, 1985-ben például egy pályára behajított székkel célozta meg a játékvezetőket az Indiana–Purdue-mérkőzésen.

„Mindig arra törekedtem, hogy a legjobbat hozzam ki a játékosokból. Voltak pillanatok, amiket megbántam? Hogyne. Néha azt kívánom, bárcsak jobban csináltam volna dolgokat. A magam útját jártam, de ha visszagondolok rá, nem hiszem, hogy az én módszereim olyan rosszak voltak” – nyilatkozta néhány évvel korábban, amikor az edzői filozófiájáról kérdezték őt.