Elszabadult az óriásbébi, tört-zúzott a sivatagban

2023.11.03. 06:34 Módosítva: 2023.11.03. 10:10
Eddig is tele volt vele az internet, de csütörtök éjjel teljes életnagyságában megérkezett az észak-amerikai profi kosárlabdaligába (NBA) Victor Wembanyama, a 224 centis francia zseni. A San Antonio Spurs 19 éves óriásbébije karriercsúcsot jelentő 38 ponttal 132–121-es győzelemre vezette csapatát a bajnokesélyes Phoenix Suns otthonában. Tényleg nem volt ilyen újonc az NBA-ben 20 éve, LeBron James berobbanása óta.

A Phonix Suns gólzsákja, Devin Booker felépült a csütörtök esti összecsapásra, így esélyesként fogadta a sivatagi csapat a Footprint Centerben a San Antonio Spurs együttesét az NBA csütörtöki játéknapján. Minden adott volt a győzelemhez, kivéve azt, hogy nem számoltak Victor Wembanyamával. A 224 centis francia újonc bemutatkozásképpen a 6. másodpercben leblokkolta Booker dobását, összehozott 7 pontot az első negyedben, amit a vendégek 39–20-as vezetéssel zártak.

A játék képe a továbbiakban sem sokat változott, a harmadik játékrészben már 24 ponttal, 82–58-ra elhúzott a Spurs, sőt, már 27 ponttal is vezetett, úgy tűnt, eldőlt a meccs.

Booker azonban megrázta magát, ontotta a kosarakat, és 4:21 perccel a vége előtt 116–116-nál utolérte ellenfelét a Suns.

De ekkor megint jött Wemby. A langaléta francia 10 pontot termelt a hajrában, 38 pontig jutott – mostantól ez az egyéni legjobbja –, amihez hozzátett még 10 lepattanót, 2-2 gólpasszt és blokkot, és 132–121-re nyert a Spurs. A csapat 3 győzelemmel és 2 vereséggel áll, emberemlékezet óta nem volt pozitív a mérlege. Jó, jó, még a szezon elején vagyunk, de már érvényesül a Wemby-effektus. 

A Spurs két nappal korábban már 115–114-re megverte a Sunst, ráadásul akkor is Phoenixben, minden idők egyik leghihetetlenebb hajrájával, valahogy így:

A csütörtöki csata sem nélkülözte a szenzációs jeleneteket, nemcsak Wembanyama, hanem a bokasérüléséből visszatérő Booker jóvoltából is. A phoenixi hátvéd majdnem tripla duplát csinált 31 pontjával, 13 lepattanójával és 9 gólpasszával. De ez sem volt elég a győzelemhez, mert Wembyt nem lehetett tartani. A jelenlegi bajnokságban 15/19 a dobószázaléka a meccsek negyedik negyedében, ami a legjobb az egész ligában, 78,9%. Néhány elképesztő megoldás az óriástól:

Ez sem volt éppen semmi! Úgy tűnt, az átadás a nézőtéren köt ki, de ő lehúzta a labdát, és beejtette a gyűrűbe:

Ha tripla kellett, hát beverte a hármast is!

Ismét érdemes járni a San Antonio Spurs meccseire!