Amióta kivágták a balhés sztárt, szárnyal a csapat

2023.12.20. 08:23
Még mindig nem tudni, hogy hány meccsre tiltja el az NBA Draymond Greent, a Golden State Warriors kosarasát, amiért az három fordulóval ezelőtt pofon vágta Jusuf Nurkicot, a Phoenix Suns játékosát, de az biztos, hogy amióta a balhés erőcsatár nincs a pályán, szárnyal a San Franciscó-i gárda. Szerda hajnalban zsinórban harmadik meccsét nyerte meg, ezúttal az egész mezőny legjobb mérlegével rendelkező Boston Celticset verte meg parádés meccsen, hosszabbításban, 132–126-ra.

Minden amellett szólt, hogy a 20/5-ös mérleggel a keleti főcsoportot vezető Boston Celtics lemossa a parkettről az eltiltott Draymond Greent, továbbá a sérült Gary Payton Juniort, az együttes legjobb védőjét nélkülöző, 12/14-es negatív mutatóval álló Golden State Warriorst.

És valóban, a vendégcsapat a harmadik negyedre 17 pontos vezetéshez jutott a szétesően kosarazó házigazdával szemben (87–70). Innen már nem lehet felállni, főleg, hogy Stephen Curry triplái most is jobbára félrementek azok után, hogy az előző, a Portland Trail Blazers elleni meccsen Curry mindössze 7 pontra volt képes, és megszakadt 268 mérkőzés óta tartó sorozata, melynek lényege az volt, hogy mindig akadt legalább egy hárompontos kosara. 

Csakhogy ez a Warriors már nem az a Warriors, amely a szezon első 24 meccsén 10/14-es pocsék győzelem/vereség mutatóval botorkált végig. Mióta nincs Green, a csapat rossz szelleme, botrányhőse, csak nyer az alakulat, és már 13/14-es mutatónál tart. Merthogy a Celtic ellen képes volt talpra állni reménytelen helyzetből, és a megtáltosodó Curry, valamint a látványosan magára találó Klay Thompson vezérletével hosszabbításban 132–126-ra megnyerte a meccset. 

Pedig még ígéretesen fejlődő újoncát, Brandin Podziemskit is elveszítette a Warriors, amikor a fiatal kosaras háta meghúzódott egy ütközésnél a második negyed végén. 

De jött Curry, és betermelt 33 pontot, benne hat triplát, amihez Klay Thompson 24-et tett hozzá szintén hat hármassal. Jonathan Kuminga 17, Dario Saric 11, az újonc Trayce Jackson-Davis és Moses Moody 10-10 pontot gyűjtött, a 206 centis Jackson-Davis még 13 lepattanót és 3 blokkot is hozzátett.

Az este Curryé volt. A hosszabbítás vége előtt 11 másodperccel, 129–126-os vezeti vezetésnél labdát kapott a jobb szárnyon Chris Paultól, a hármasvonalon kívül, és miközben Derrick White, a védője rázuhant, csont nélkül beverte a triplát. 

132–126, eldőlt a mérkőzés, Curry mutatta is, hogy mindenki mehet aludni...

Megható volt Curry öröme, ahogy a meccs embere együtt ünnepelt a meccs közben megsérülő Podziemskivel: