Óriások csaptak össze, remegett a föld

GettyImages-1938686849
2024.01.17. 10:31
Különleges csemege, amikor megmérkőzik egymással a Philadelphia 76ers és a Denver Nuggets az NBA-ben. Utóbbi az aktuális bajnok, soraiban a 2021-es és 2022-es MVP-vel, a legutóbbi döntő legértékesebb játékosával, Nikola Jokiccsal. A másik oldalon pedig az alapszakasz-MVP-cím védője, Joel Embiid. Ezúttal a kameruninak volt jobb napja. De azért érdemes volt odafigyelni a phoenixi Footprint Centerre is!

Amikor kevés a 22 pontos előny

8 perc 22 másodperc volt hátra a Sacramento Kings–Phoenix Suns NBA-kosármeccsből, és a kaliforniai csapat De'Aaron Fox triplájával 109–87-re elhúzott. Huszonkét pontos előny alig több mint nyolc perccel a befejezés előtt holtbiztos győzelem, még a világ legszínvonalasabb bajnokságában is, ilyenkor az edzők általában azt csinálják, hogy lecserélik a kezdőiket, és lehetőséget adnak a peremembereknek egy kis tapasztalatszerzésre.

Frank Vogel, a Suns elsőéves edzője azonban úgy gondolta, még nem adja fel. Benn hagyta két szupersztárját, Kevin Durantet és Devin Bookert, hátha képesek még a csodára.

És lőn! Josh Okogie dupla, Chimezie Metu dupla, Grayson Allen tripla, mindhárom kosár Booker gólpasszából, máris csak 15 pont a hátrány!

Nosza, küldjük be a harmadik nagyágyút, Bradley Bealt, most már látótávolságon belülre kerültünk! Olyannyira, hogy Eric Gordon hármasával 45,1 másodperccel a lefújás előtt megvolt az egyenlítés, 115–115! Fox tempója célt téveszt, Domantas Sabonis faultol, Durant mindkét büntetőt a gyűrűbe küldi, már itt az előny (117–115).

De Fox egyenlít, már csak 19 másodperc az órán!

1,1 másodperccel a vége előtt Fox odaüt Durantnek, két büntető, az öreg mindkettőt bedobja, 119–117, a dudaszó pillanatában Malik Monk kétségbeesett triplája célt téveszt, győzött a Suns!

Az utolsó perc 22 másodpercet 32–8-ra nyerte meg a Phoenix. Döbbenetes összeomlás, elképesztő feltámadás, csak az a kérdés, honnan nézzük. Grayson Allen a győzteseknél 29 pontot termelt, benne kilenc triplát, ami klubrekord-beállítás. Durant 27, Booker 16, Beal és Eric Gordon 13-13 pontot dobott, odaát Fox 33 pontja kevés volt, 

Mekkora bravúr a Phoenixé? Csak akkora, hogy az utolsó 25 évben ez mindössze a második eset, hogy egy csapat az utolsó nyolc percben legalább húszpontos hátrányból fordítani tudott! És az a legszebb az egészben, hogy ez legutóbb éppen a Kingsnek, a mostani kárvallottnak sikerült a Minnesota Timberwolves ellen. 

Két nehézsúlyú püfölte egymást

Ha van szuperrangadó, akkor a Philadelphia 76ers–Denver Nuggets-meccs az volt. A vendég Nuggets az aktuális bajnok, soraiban a 2021-es és 2022-es alapszakasz-MVP-vel, a tavalyi döntő legértékesebb játékosával, Nikola Jokiccsal. 

A másik oldalon az MVP-cím védője, az élete formáját futó Joel Embiid. Nem mintha Jokics gyengélkedne, a szerb ontja a tripla-duplákat, alig tud hibázni, idei átlaga 25,5 pont, 11,8 lepattanó, 9,3 assziszt, 58,2 százalék mezőnyből. A mostani összecsapást megelőző kilenc meccsén 105 kísérletből 85 célba talált, ez 81 százalék, ilyesmire a történelemben egyedül a legendás Wilt Chamberlain volt képes. A zombori melák mindig mindenhol MVP lenne, kivéve most, az NBA-ben, mert a kameruni óriásban emberére talált.

Embiid utóbbi 16 meccsén mindig legalább 30 pontot dobott és minimum 10 lepattanót szedett le. Ilyen sorozata a történelemben csak Wilt Chamberlainnek és Kareem Abdul-Jabbarnak volt.

A felvezetés zűrösre sikerült, a Nuggets gépe csak kilencórás késéssel tudott elrepülni Denverből, mert a farkasordító hidegben befagyott a szárnyakon a féklap. Azért még időben megérkezett Michael Malone edző csapata, nem volt akadálya a kedd esti kezdésnek.

A meccs a legkényesebb igényeket is kielégítette. Félidőben 78–78-ra álltak, mint amikor két nehézsúlyú bokszoló püföli egymást. A védekezésre nem sok gondot fordítottak. Az egész meccset tekintve a 76ers 56,6, a Nuggets 50,6 százalékkal célzott a mezőnyből. 

A végén a Nick Nurse edző dirigálta házigazdának maradt több patronja, 126–121-re győzött a Philly. Embiid valamivel jobban teljesített, mint Jokics: 41 pontot, 7 lepattanót és 10 gólpasszt gyűjtött, a szerb 25 pontot, 19 lepattanót és tőle szokatlan módon csak 3 asszisztot. Egy kis ízelítő kettejük párharcából:

Amikor vége volt a meccsnek, Embiid megsimogatta Jokics fejét, és ezt súgta a fülébe: 

Te vagy a legjobb játékos ebben a ligában.

Micsoda sportember! Egy olyan mérkőzés után, amelyet Embiid csapata nyert meg, és amelyen a kameruni 41 pontot szerzett! 

Aztán a meccs után a sajtószobában ezt mondta Embiid, az MVP-cím aktuális védője:

Vicces, mert a Twitteren megy a háború a két csapat szurkolótábora között, de minket ez nem érdekel, mi csak játszunk. Mi csak kosarazni akarunk, és meccseket nyerni. Amíg ki nem ütöd, le nem győzöd, ő a legjobb játékos ebben a ligában. Ő a döntő uralkodó MVP-je. Amíg el nem veszed tőle ezt a címet, addig az övé. De azért senki se higgye, hogy én nem bízom önmagamban!

A landofbasketball.com kigyűjtötte, hogy a két zseninek milyen az egymás elleni mérlege az NBA-ben. 2016 óta eddig nyolcszor csaptak össze az alapszakaszban, 6:2 a győzelmi arány Embiid és a 76ers javára. Ezen a nyolc mérkőzésen átlagban ilyen volt a statisztikájuk:

Embid: 27,6 pont, 11,3 lepattanó, 4,4 assziszt, 1,3 labdaszerzés, 2,0 blokk

Jokics: 22,3 pont, 10,1 lepattanó, 6,9 assziszt, 1,1 labdaszerzés, 1,1 blokk

Jelenleg a Denver mérlege 28 győzelem, 14 vereség, a Philadelphiáé 26/13. Mindketten harmadikok a saját konferenciájukban, elméletileg van esély egy Denver vs. Philadelphia döntőre júniusban. 

(Borítókép: Nikola Jokic [b] és Joel Embiid [j] a Denver Nuggets–Philadelphia 76ers-mérkőzésen 2024. január 16-án. Fotó: Tim Nwachukwu / Getty Images Hungary)