Meghalt a kétszeres bajnok NBA-legenda

2024.02.05. 11:10
Meghalt Earl „The Twirl” Cureton, aki 12 szezon alatt kétszer lett bajnok az észak-amerikai kosárlabdaligában (NBA). 66 éves volt.

Cureton, aki az elmúlt 10 évben a Detroit Pistons nagykövete volt, vasárnap reggel váratlanul elhunyt, áll a Pistons közleményében. Egyéb információt nem közölt a csapat.

„Earl az egyik legbőkezűbb, legpozitívabb és legszerethetőbb ember volt, akit valaha ismertem. Szerető apa volt, aki odaadóan törődött a családjával, és megtiszteltetés volt számomra, hogy a barátja lehettem. Megszakad a szívünk a veszteség miatt” – nyilatkozta Tom Gores, a Pistons tulajdonosa.

A 206 centiméter magas Cureton a Robert Morris Egyetemen kezdte egyetemi karrierjét, mielőtt átigazolt a Detroit Mercybe az utolsó két egyetemi szezonjára. Dick Vitale irányítása alatt az 1979–80-as szezonban 20 pontot és 9,1 lepattanót átlagolt, és beválasztották az iskola atlétikai Hírességek Csarnokába, írja az ESPN.

„Összetört a szívem. Imádta Detroitot. Nagyon keményen dolgozott azért, hogy bekerüljön az NBA-be, és büszke volt az elvégzett munkájára. Earl mindig arra próbálta ösztönözni a fiatalokat, hogy kövessék az álmaikat” – reagált a hírre Vitale.

A detroiti születésű Earl-t az 1979-es amatőr játékosbörze (draft) harmadik körében választotta ki a Philadelphia.

Cureton 674 NBA-meccsen 5,4 pontot és 4,7 lepattanót átlagolt. Játszott a Philadelphiában, a Detroitban, a Chicagóban, a Los Angeles Clippersben, a Charlotte-ban, a Houstonban és a Torontóban. Először 1983-ban lett bajnok, majd 1994-ben ismét felült a liga trónjára a Rockets csapatával.