Fél lábbal már ott van az olimpián a magyar női kosárválogatott

DZSOM20240209025
2024.02.10. 14:08
Bár csak vasárnap 17:30 órakor játssza utolsó mérkőzését a magyar női kosárlabda-válogatott Sopronban az olimpiai selejtezőn, nehéz elképzelni, hogy nem lesznek ott Juhász Dorkáék a tizenkét csapatos olimpiai tornán Párizsban. Elmagyarázzuk, miért.

Négy selejtezőcsoportban küzd 16 válogatott a 12-es olimpiai mezőnybe jutásért. Hszianban Kína, Franciaország, Új-Zéland és Puerto Rico, Antwerpenben az Egyesült Államok, Belgium, Nigéria és Szenegál, Belémben Brazília, Németország, Ausztrália és Szerbia, Sopronban Magyarország, Spanyolország, Kanada és Japán.

A selejtezőcsoportok furcsasága, hogy az Egyesült Államok és Franciaország már tét nélkül játszik, mert előbbi a világbajnok, utóbbi a házigazda jogán már eleve résztvevője a párizsi tornának.

Minden csoportból az első három jut tovább, de ha a franciák és az amerikaiak is közöttük lesznek (márpedig két forduló után mindkét válogatott két győzelemmel az élen áll), akkor az első és a második csoportban csak két-két továbbjutó hely szabad.

Logisztikai okokból (mivel minden helyszínen csak egy csarnok áll rendelkezésre) az utolsó fordulóban nem egyszerre lesznek a meccsek, hanem egymás után. Sopronban például 15:00 órakor Kanada–Japán-mérkőzést rendeznek, majd 17:30-kor Magyarország Spanyolországgal csap össze. Ergo az első meccs eredményének ismeretében elméletileg lehet úgy taktikázni, hogy a zárómeccs mindkét résztvevője továbbjusson.

Ez utóbbi körülmény valószínűsíti azt a kimenetelt, mely szerint már most továbbjutó mind a spanyol, mind a magyar válogatott. A történelmi tapasztalatok ugyanis arra engednek következtetni, hogy az az eredmény, amely mindkét csapatnak jó, rendszerint meg is születik.

Gondoljunk csak az 1982-es labdarúgó-világbajnokság NSZK–Ausztria-mérkőzésére, ami a 2. csoport utolsó összecsapása volt. Az ábra a következő: ha a németek egy vagy két gól különbséggel győznek, akkor mindkét csapat továbbjut. Osztrák siker vagy döntetlen esetén a németek kiesnek, háromgólos vagy nagyobb különbségű német győzelemnél az osztrákok búcsúznak. Nos, Horst Hrubesch révén az NSZK a 10. percben megszerezte a vezetést, hogy aztán a hátralévő 80 percben semmi se történjen. Mindkét válogatott továbbjutott, a szintén négypontos Algéria utazhatott haza. 

De vissza Sopronba. A magyar válogatott az olimpiai ezüstérmes Japán 81–75-ös legyőzésével kellemes helyzetbe navigálta magát. Nota bene, ha kikaptunk volna, akkor is a saját kezünkben lenne a sorsunk, hiszen ha vasárnap megverjük a spanyolokat, akkor az egymás elleni eredménynek köszönhetően megelőzzük a hispánokat. 

Így viszont nem is kell feltétlenül győznünk. Nézzük a lehetséges kimeneteleket:

  • Ha vasárnap Kanada legyőzi Japánt, akkor mi akár ki is kaphatunk, mert abban az esetben Japánhoz hasonlóan egy győzelemmel és két vereséggel állunk, de mivel megvertük a távol-keletieket, mi vagyunk a harmadikok. Ha viszont megverjük Spanyolországot, akkor ezzel kiejtjük őket, és Japánt visszük magunkkal Párizsba, mivel az ázsiaiak megverték a spanyolokat. A mieink esküdöznek, hogy akkor is megszakadnak a győzelemért, ha délután Kanada megveri Japánt, és nem kötelező nyernünk. Meglátjuk.
  • Ha vasárnap Japán legyőzi Kanadát, akkor nekünk mindenképpen meg kell vernünk a spanyolokat, különben kiestünk, mert Kanadával kerülünk pontegyenlőségbe, és ők az első körben legyőztek bennünket. Viszont könnyíti a helyzetünket, hogy a spanyoloknak nem létkérdés a győzelem, ugyanis vereségük esetén is megvan nekik a harmadik hely. A szintén egy győzelemmel álló Kanadát ugyanis pénteken megverték. Kíváncsiak vagyunk, hogy egy vasárnapi Japán győzelem esetén mennyire szakadnak meg a spanyolok ellenünk. De jobb lenne, ha ezt a forgatókönyvet nem kellene tesztelnünk, és délután Kanada elbúcsúztatná Japánt. 

A soproni olimpiai selejtező eddigi eredményei:

1. forduló:
Japán–Spanyolország 86–75
Magyarország–Kanada 55–67

2. forduló:
Spanyolország–Kanada 60–55
Magyarország–Japán 81–75

3. forduló:
Kanada–Japán 15.00
Magyarország–Spanyolország 17.30

Mind a négy csapat egy győzelemmel, egy vereséggel áll.

A magyar női kosárlabda-válogatott eddig kétszer jutott ki az olimpiára.

1980-ban Moszkvában Kiss Lenkéék a negyedik helyen végeztek. A válogatott 1984-ben a negyedik, még továbbjutó helyet szerezte meg a kubai olimpiai selejtező tornán, de a keleti blokk egy részének bojkottja miatt nem utazhatott el Los Angelesbe. 

(Borítókép: Juhász Dorka a kosárlabda olimpiai selejtező torna 2. fordulójában játszott Magyarország–Japán-mérkőzésen a soproni Novomatic Arénában 2024. február 9-én. Fotó: Tóth Zsombor / MTI)