Dráma Sopronban: 22 pontos előnyről női kosarasaink elbukták az olimpiát

D  YT20240211024
2024.02.11. 19:32
Mivel kora délután Japán 86–82-re megverte Kanadát a soproni női kosárlabda olimpiai selejtező utolsó napján, győzelmi kényszerbe került Magyarország a Spanyolország elleni zárómeccsen. És bár ellenfelünknek nem volt létkérdés a siker, mivel az eredménytől függetlenül már továbbjutó volt, de mégis hajtottak, és 22 pontos hátrányból felállva 73–72-re győztek. Magyarország nem megy Párizsba.

Miután Japán 86–82-re legyőzte Kanadát a soproni női kosárlabda olimpiai selejtező utolsó, harmadik fordulójában, a magyar válogatottnak nem maradt más választása Spanyolország ellen, mint a győzelem. Már ha a kijutás volt a cél, de hát mi más lett volna?! Hiszen az volt a tét, hogy 44 év elteltével, a moszkvai olimpia után újból ötkarikás eseményen játsszon Magyarország. 

Szerencsére a spanyoloknak nem volt létkérdés a győzelem, és már az első negyed közepére világossá vált, hogy nem is szakadnak meg a sikerért. 

De addig történt egy s más. Például az, hogy némi meglepetésre 14–8-ra elhúzott az Európa-bajnoki ezüstérmes. Igaz, hogy villámgyorsan 1714-re fordítottunk egy 90-s sorozattal. Miguel Mendez, a spanyolok szövetségi kapitánya ekkor már olyan embereit játszatta, akik az eddigi meccseken nem nagyon jutottak szóhoz.

„Ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja” – jegyezte meg sokatmondóan Knézy Jenő, a televízió kommentátora. 

Úgyhogy 2419-re meg is nyertük az első negyedet. 

A második negyedben kihagyhatatlan ziccereket hagytak ki az ibériaiak, 3224-nél kezdtünk megnyugodni. Magas embereinkkel, Juhász Dorkával, Kiss Virággal és a 208 centis Határ Bernadett-tel nem tudtak mit kezdeni a spanyolok, támadásban és védekezésben is remekelt ez a colos trió. A máskor halálbiztos Alba Torrens, Európa talán legjobb kosarasa csak a gyűrű szélét találta el, és 4627-nél már teljesen szétesett csapat benyomását keltették a vendégek, lehetett érezni, hogy a felszabadultan kosarazó magyar válogatott már egy félidő alatt lerendezte a továbbjutás kérdését.

Studer Ágnes férfiakra jellemző step back-triplát vert be, mind a hat dobása célba talált az első félidőben, és 15 pontnál járt!

4627 is lett az első húsz perc eredménye, nem volt egy súlycsoportban a két csapat. Nagyszünet után tovább dübörgött a magyar henger, már 22 ponttal, 4927-re mentek Studerék! Igaz, a negyed végére 14 pontosra zsugorodott a különbség, de még a 6450 sem festett rosszul. 

Aztán a 6455 már sokkal rosszabbul nézett ki, mert gyorsan dobtak öt pontot a spanyolok az utolsó negyed elején, és Székely Norbert szövetségi kapitány időt is kért. Aztán 6457-nél Casas mindkét büntetőjét kihagyta, pedig ötpontosra csökkenthette volna a különbséget. De mégis ötpontos lett a differencia, majd hárompontos, a labdaeladások után pedig egypontos (6463). 

Lelik Réka a legjobbkor vert be egy triplát (6763), de még hat és fél perc hátravolt! Studer-dupla, már hat pont az előny! De jön Cazorla, dupla plusz egy, és már csak 6966. Studer ziccert hibáz, de Lelik triplája jó, 7266. Gustafson-dupla, majd egy Conde-tripla, és 80 másodperccel a vége előtt már csak 7271! Micsoda izgalmak!

52,7 másodperccel a befejezés előtt Ortíz mindkét büntetőjét bedobja, 73-72 már oda. Mégis komolyan veszik a spanyolok a meccset?! Úgy tűnik, igen. 

5,3 másodperc van hátra, Határ három méterről ziccert hagy ki, a lepattanó a spanyoloké. 3,2-vel a vége előtt faultolunk, és bár kimarad mindkét büntető, de Studer már nem jut dobáshoz.

Vége, 73–72-re győz Spanyolország, kiestünk.

A spanyolok pedig Kanadát viszik magukkal Párizsba. A mérkőzés után az M4 Sport kamerái előtt Studer Ágnes zokogva nyilatkozott, míg Határ Bernadett bejelentette, hogy ez volt az utolsó mérkőzése címeres mezben. 

Női kosárlabda olimpiai selejtező

Spanyolország– Magyarország 73– 72  (19–24, 8–22, 23–18, 23–8)

Az olimpiai selejtező végeredménye: 1. Japán 5, 2. Spanyolország 5, 3. Kanada, 4. Magyarország 4 pont

Az első három helyezett jutott ki Párizsba.

(Borítókép: MTI)