Három éve nem történt ilyesmi a bravúrok ligájában

GettyImages-1998840659
2024.02.13. 07:18
Victor Wembanyama, a San Antonio Spurs centere még csak januárban múlt húszéves, első idényét tapossa az NBA-ben, de kedd hajnalban olyasmire ragadtatta magát, ami három éve senkinek sem sikerült: különleges tripla-duplát csinált a Toronto Raptors ellen 122–99-re megnyert mérkőzésen. 27 pontot, 14 lepattanót és 10 blokkot hozott össze, efféle bravúrra legutóbb három éve volt képes valaki a ligában: Clint Capela, az Atlanta Hawks svájci kosarasa.

A tripla-dupla olyan bravúr a kosárlabdában, amikor valaki három statisztikai kategóriában ér el két számjegyű teljesítményt. Ez az esetek kilencvenkilenc százalékában pontokból, lepattanókból és gólpasszokból jön össze, de nagy ritkán előfordul, hogy a harmadik kategória a dobásblokkolás vagy a labdalopás. 

Annyira ritka ez utóbbi különleges teljesítmény, hogy legutóbb három éve sikerült, 2021. január 22-én, amikor Clint Capela, az Atlanta Hawks svájci centere 13 pontot, 19 lepattanót és 10 blokkot produkált a Minnesota Timberwolves ellen.

Tehát három évet kellett várnunk az újabb különleges huszárcsínyre, és igazából senkit sem lepett meg, hogy ez Victor Wembanyamának, ennek a 224 centis francia fickónak, a San Antonio Spurs 20 éves csillagának sikerült. Hiszen a 244 centis fesztávolságú óriás mellett szinte lehetetlen kosárra dobni. Ő lett az NBA történetében a huszonhatodik kosaras, akinek úgy lett tripla-duplája, hogy ebben legalább tíz blokk volt. Mellesleg Wembynek a tíz blokk karriercsúcs.

Szóval, elkezdődött Torontóban a Raptors–Spurs-mérkőzés, és Wemby először zsákolásból tartott bemutatót:

Aztán belejött a dobásblokkolásba, sőt, volt néhány fantasztikus asszisztja is. Íme egy kis ízelítő:

Wemby a harmadik olyan játékos az utóbbi negyven évben, akinek összejött a legalább 25 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz és 10 blokk. A másik kettő David Robinson és Hakeem Olajuwon. Csekélység...

A Golden State Warriors Salt Lake Cityben folytatta látványos feltámadását, az utóbbi nyolc meccséből a hetediket nyerte meg a San Franciscó-i alakulat, ezt most 129–107-re, és már pozitív a mérlege, 26/25. Éppen azt a csapatot, a Utah Jazzt verte idegenben fölényesen, amellyel küzd a play-inbe jutásért. Klay Thompsonnak végre elsült a keze (26 pont, 11/19 mezőnyből), Stephen Curry hozta a szokásosat (25 pont, 10 gólpassz, 6 lepattanó, 3 labdalopás, 7 tripla és csak egy eladott labda), Draymond Green tripla-duplával flörtölt (12 pont, 9 gólpassz, 8 assziszt), a kis Gary Payton II, a legendás nagy Gary Payton fia pedig ismét kivágott egy hibátlan meccset (12 percnyi játékkal 11 pont, 4/4 mezőnyből, 1/1 triplából, 2/2 büntetőből).

A Warriors teljes vezérkara, élen Steve Kerr vezetőedzővel hétfőn Belgrádban volt a január 17-én elhunyt másodedző, Dejan Milojevics temetésén. Kerr távollétében Kenny Atkinson, a vezetőedző asszisztense meccselt Salt Lake-ben. 

A Milwaukee Bucks a Denver Nuggetsszel csapott össze, és a két óriás, a görög Jannisz Antetokounmpo (2019-ben és 2020-ban volt az MVP) és a szerb Nikola Jokics (tavaly volt az MVP és idén is esélyes) brillírozott. A Görög Szörny valamivel jobbnak bizonyult (36 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz, 3 labdalopás, 2 blokk) a Jokernél (29 pont, 12 lepattanó, 8 assziszt), és ennek megfelelően a Bucks 11295-re győzött. 

(Borítókép: Victor Wembanyama (b), a San Antonio Spurs játékosa a Toronto Raptors elleni meccsen 2024. február 12-én. Fotó: Vaughn Ridley / Getty Images Hungary)