Összeeresztették a legjobb nőt a legjobb férfivel

2024.02.18. 07:42
Az NBA kreatív szakemberei már nem tudják, hogy mit találjanak ki a 73 éve rendszeresen megrendezett All-Star-hétvégére... Az érdeklődés időről időre alábbhagy, de idén sikerült a közfigyelem fókuszába hozni a gálát a világ két legjobb hárompontosdobója, Stephen Curry és Sabrina Ionescu párharcával. Ja, hogy az utóbbi egy hölgy? Hát ez az! Ezért volt annyira különleges csemege ez a párbaj, amit a Golden State Warriors klasszisa nyert meg – szűken.

Stephen Curryt mindannyian ismerjük, ő minden idők legjobb tripladobója, és ő tartotta a rekordot az NBA hárompontosdobó versenyében. És akkor tavaly Las Vegasban jött Sabrina Ionescu, egy akkor 25 éves, román felmenőkkel rendelkező lány, a New York Liberty kosarasa, és miután elrontotta az első dobását, 26-ból 25-öt bevert a gyűrűbe, és új csúcsot állított fel 37 ponttal, megjavítva Curry 31 pontos rekordját. (A Money Ballok két pontot érnek, a Starry Ball hármat.)

Ezzel meg is ágyazott a Stephen vs. Sabrina  névre keresztelt challenge-nek, amelyben az idei All-Star-hétvégén összecsapott a világ legjobb férfi és női dobója. 

A hatalmas érdeklődéssel várt összecsapásra Indianapolsiban került sor, a Gainbridge Fieldhouse-ban, a Pacers otthonában. A kihívást Ionescu intézte a 35 éves Curryhez, aki ezt természetesen elfogadta.

Elsőnek (ladies first...) Ionescu dobott, WNBA-labdával NBA-távolságból, ami 23 láb és 9 hüvelyk, azaz 7,23 méter, illetve a két sarokban 22 láb és 3 hüvelyk. (A WNBA-ben csak 20 láb és 6 hüvelyk, vagyis 6,76 méter.)

A két játékos díja 25-25 ezer dollár volt, no meg egy olyan bajnoki öv, amit a profiboksz világbajnokai szoktak viselni.

Ionescu az első hét dobását a gyűrűbe küldte, levegőben lógott a szenzáció, de aztán elkezdett hibázni, és csak 26 pontot ért el. Ezzel szemben Curry 29-et, a rekord ugyan nem forgott veszélyben, de Steph bizonyított a férfi nem nevében is. Ketten együtt 55 pontot produkáltak, és mivel a szponzor, a State Farm minden egyes pontért ezer dollárt ígért, 55 ezer dollár ment jótékony célra. 

Ionescu elismerte vereségét, gratulált Currynek, ugyanakkor rögtön kihívta jövőre is, kérve a visszavágót.

A 2025-ös All-Star-hétvége a San Franciscó-i Chase Centerben lesz, Curry hazai pályáján, bár nem árt tudni, hogy Ionescu viszont San Franciscóban született.

A hagyományos hárompontosdobó versenyt Damian Lillard, a Milwaukee Bucks éleslövésze nyerte, megvédve tavaly megszerzett címét. 

Az első körben négyes holtverseny alakult ki az élen, és mivel hárman jutottak be a döntőbe, tie-breakre került sor:

  1. Damian Lillard, Milwaukee Bucks: 26 pont
  2. Karl-Anthony Towns, Minnesota Timberwolves: 26 
  3. Trae Young, Atlanta Hawks: 26 
  4. Tyrese Haliburton, Indiana Pacers: 26 
  5. Lauri Markkanen, Utah Jazz: 25 
  6. Jalen Brunson, New York Knicks: 24 
  7. Donovan Mitchell, Cleveland Cavaliers: 21 
  8. Malik Beasley, Milwaukee Bucks: 20

Ebben Haliburton bizonyult a leggyengébbnek, tehát Lillard, Towns és Young került a fináléba. Itt a következő sorrend alakult ki:

  1. Damian Lillard, Milwaukee Bucks: 26 
  2. Trae Young, Atlanta Hawks: 24 
  3. Karl-Anthony Towns, Minnesota Timberwolves: 22 

Ezzel Lillard megvédte bajnoki címét, ami legutóbb 2008-ban Jason Kaponónak sikerült. 

Az All-Star-hétvége szombatján mindig a zsákolóverseny a főszám, idén sem volt másképp. És a szenzáció, no meg a címvédés nem maradt el, akárcsak tavaly, most is egy outsider nyerte, Mac McClung, aki nem is NBA-kosaras. Tavaly a Delaware Blue Coats, idén az Osceola Magic játékosaként, mindkettő G-League-csapat, vagyis az NBA „alvállalkozói”. 

Ettől még a 25 éves, 188 centis McClung hatalmas fazon, ezúttal úgy nyert, hogy átugrotta a 216 centis óriást, nem mást, mint Shaquille O'Nealt!

Valahogy így:

 McClung százezer dollárt kapott győzelméért, Zach LaVine (2016) óta ő volt az első, aki megvédte címét.

A négy résztvevő a következő volt:  Jaylen Brown (Boston Celtics – ő lett a második),  Jaime Jaquez Jr. (Miami Heat),  Mac McClung (G League, Osceola Magic),  Jacob Toppin (New York Knicks).

Vasárnap este jön maga az All-Star Game, a 73. a sorban, ezúttal újra a keleti és a nyugati főcsoport csillagai között.