All Star-gála: azért ez mégiscsak sport, nem ártana komolyan venni

GettyImages-2013765679
2024.02.19. 06:20
A keleti főcsoport válogatottja 211–186-ra legyőzte a nyugatiakat az NBA 73. All-Star mérkőzésén, Indianapolisban. A találkozó legjobbja, az MVP a nyolcszoros All-Star, de a Keletet első ízben erősítő Damian Lillard (Milwaukee Bucks) lett 39 pontjával, miközben Nyugatról Karl-Anthony Towns 50 pontot szerzett, de hát a vesztes csapatból nem szoktak MVP-t választani. Sorra dőltek a rekordok, a 200 pontot most először lépte át valamelyik csapat. Sajnos, ismét komolytalan volt a mérkőzés.

Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani, tartja az amerikai közmondás. Éppen ezért nem értettük, hogy 2017-ben miért változtatták meg a jól bevált Kelet–Nyugat formulát az NBA, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság All Star-mérkőzésén. Aztán idén megjött Adam Silver ligaigazgató józan esze, és visszaállította a régi formátumot.

Jól tette, így legalább volt geográfiai kötődése Indianapolisban a Gainbridge Fieldhouse 17 274 nézőjének, ha már egyszer Indy 2024 volt a hivatalos neve a meccsnek. 

A keleti főcsoport edzője Doc Rivers volt, a nyugatié az azon a fertályon éllovas Minnesota Timberwolvesé, Chris Finch.

Finch mifelénk is jól ismert, főleg Pécsen, hiszen tavaly júliusban Rátgéber László meghívására itt járt és előadást is tartott a IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferencián.

A kommentátori csapat méltó volt az esemény rangjához, a TNT csapatát Reggie Miller, Candace Parker és Brian Anderson alkotta, a truTV-ét Charles Barkley, Draymond Green és Taylor Rooks, a főnök Ernie Johnson volt a pályán, akik pedig elemezték a történéseket: Shaquille O'Neal, Kenny Smith, Jamal Crawford és a kettős szerepet betöltő Barkley. 

Aztán elkezdődött a meccs, ami a megszokottnál is komolytalanabbra sikerült. Nulla védekezés, számolatlanul megkísérelt triplák, alley-oop passzok, zsákolások a palánkra pattintott önpasszokból. Mindent elmond a találkozó komolyságáról, hogy összesen öt büntetőt dobott a két csapat együttvéve!

Az gyorsan kiderült, hogy a Kelet veszi komolyabban a meccset, és már az első félidőben elhúztak a Damian Lillard és a házikedvenc Tyrese Haliburton vezérelte keletiek. Utóbbi káprázatosan kezdett, első kilenc triplájából nyolc sikeres volt, egy 92 másodperces periódusban öt hármast dobott (!), de aztán a rutinos Lillard, a Bucks hátvédje egyre jobban belelendült. Még a felezővonalról is betalált!

 Ez azért, komolytalan védekezés ide vagy oda, nem semmi, ahogy mondani szokás. 

Volt persze itt minden, mint a búcsúban. Haliburton egyszer úgy hozta játékba a labdát, hogy Jokics hátára pattintotta. Majd megint csak a Pacers irányítója egy alkalommal a saját könyökére pattintva a labdát passzolt Lillardhoz, ahogy annak idején Jason Williams, a White Chocolate csinálta.

Egy alkalommal Luka Doncic (Dallas) és Nikola Jokics (Denver) úgy passzolgatta egymásnak a labdát négyszer, mintha a játszótéren lennének. Nyelvi problémáik aligha lehettek...

LeBron James, akit rekordot jelentő huszadszor szavaztak be az All Star Game-re, dobott egy airballt is, vagyis még a gyűrűt sem találta el, viszont volt egy szédületes zsákolása, majdnem a büntetővonalról. Meg is húzta egy kicsit a lábát a háromszoros MVP (2006, 2008, 2018), és már ki sem jött a második félidőre. Negyvenévesen már ne ugráljon az ember...

A Kelet végül 211186-ra lelépte a Nyugatot, érdekes módon még utóbbi is csúcsot javított, vesztes csapat még sohasem szerzett ilyen sok pontot. Nem is beszélve a győztesről...

A Kobe Bryant MVP Trophy Lillardé lett (39 pont, benne 112 tripla), a közönség fütyörészett egy keveset, amikor Adam Silver komisszár átadta neki a serleget, mert jobban szerették volna, ha a hazai kedvenc, Haliburton kapja az elismerést.

A legtöbb pontot, 50-et Karl-Anthony Towns szerezte, de még ez csak rekord, mert tavaly ilyenkor Jason Tatum (Boston) 55 pontot termelt.

73. NBA All Star-mérkőzés:

Kelet–Nyugat 211186 (5347, 5142, 5647, 5150). Legjobb dobók: Lillard 39, Brown 36, Haliburton 32, Antetokounmpo 23, Tatum 20, illetve Towns 50, Gilgeous-Alexander 31, Durant 18, Curry 16, Booker 15, Jokics és George 13-13.

(Borítókép: A Keleti Konferencia játékosa, Damian Lillard kosárra dob a Nyugati Konferencia elleni NBA All Star-meccsen 2024. február 18-án. Fotó: Nathaniel S. Butler / Getty Images Hungary)