Jön az újabb El Clásico a történelem legjobb játékosa nélkül

GettyImages-1975898072
2024.02.22. 17:01
Napjainkban a Golden State Warriors–Los Angeles Lakers-mérkőzés számít az NBA El Clásicójának. A Warriors 2022-ben, a Lakers 2020-ban nyert bajnokságot, és a két csapat vezére a XXI. század két legnagyobb presztízsű kosarasa: LeBron James (Lakers) és Stephen Curry (Warriors). Csütörtök éjjel, amikor az All-Star gála egyhetes szünete után újraindul a liga taposómalma, másodszor csap össze a két gárda, ezúttal a San Franciscó-i Chase Centerben. A tét óriási: a bejutás a play-offba, vagy inkább a play-inbe.

Kevesebb, mint egy hónapja, ugyancsak a Chase Centerben, kétszeri hosszabbításba torkolló, epikus mérkőzést vívott a két csapat, amelyet 145–144-re megnyert a vendég Lakers. A második hosszabbítás vége előtt 4,7 másodperccel Stephen Curry egy távoli hármassal 144–143-as vezetéshez juttatta a Warriorst, úgy tűnt, megvan a meccs, de LeBron James másképp gondolta: betört az ellenfél palánkja alá, miközben gyanús, hogy lépéshibát vétett, és faultolták a ziccer közben.

1,2 másodperccel a lefújás előtt két büntető, és James mindkettőt értékesítette, 145-144-re nyert a dél-kaliforniai együttes az észak-kaliforniai ellen. A mérkőzés egyébként a két szupersztár káprázatos játéka miatt is emlékezetes maradt: Curry a vesztes csapatban 46 pontot dobott benne kilenc triplával, James pedig tripla-duplát (36 pont, 20 lepattanó, 12 gólpassz) jegyzett. 

Ez volt január 27-én, aztán nemsokára jött az All-Star hétvége, és most folytatódik az alapszakasz 12 mérkőzéssel, amelyek közül az újabb Golden State Warriors–Los Angeles Lakers csata a csemege.

Előbbi hatszoros NBA-bajnok, utóbbi 17-szeres, holtversenyben rekorder a Boston Celticsszel. 

Jelenleg azonban egyikük sem remekel. A Lakers 30/26-os mérleggel a kilencedik, a Warriors 27/26-tal a tizedik a nyugati főcsoportban, s jelenleg mindkettejüknek az a realitás, hogy megkapaszkodnak a play-inben, aztán majd meglátják, onnan hová jutnak. Előttük lebeg a Miami Heat példája: a floridai együttes tavaly a keleti főcsoport hetedik helyéről, a play-inből rajtolva elmasírozott a nagydöntőig, ahol csak a Nikola Jokics vezérelte Denver Nuggets tudta megállítani.

Az utóbbi tíz meccsen mind a Lakers, mind a Warriors beleerősített; előbbinek 7/3, utóbbinak 8/2 a mutatója, azaz úgy tűnik, a legjobbkor kapják el a fonalat. 

Csütörtök éjjel azonban a vendégek nem számíthatnak a könnyebben sérült LeBron Jamesre.

A bokájával bajlódik, inkább pihentetik, nem akarják túlerőltetni, igazából az All-Star meccsen sem kellett volna játszania majdnem 40 éves fejjel. Ráadásul egy hatalmas zsákolásnál, amikor majdnem a büntetővonaltól rugaszkodott el, látszott, hogy megerőltette a lábát, nem is jött már ki a második félidőre.

Egyébként óriási az érdeklődés a kaliforniai derbi iránt.

A legolcsóbb jegyek 160 dollárba kerülnek fenn a kakasülőn, míg odalent a pálya szélén a court-side ticketek 2669 dollárt, azaz jelen árfolyam szerint majdnem egymillió forintot kóstálnak.

(Borítókép: Getty Images)