Hihetetlen dobásával átírta a sportág történelemkönyvét

2024.02.28. 07:06
Max Strus 2024. február 27-ig nem tartozott az NBA szupersztárjai közé. Kedd éjjel azonban a Cleveland Cavaliers hátvédje olyasmit cselekedett, amivel beírta a nevét a kosárlabda történelemkönyvébe. A Dallas Mavericks elleni mérkőzésen a saját térfeléről dobott győztes kosarat, miközben az utolsó négy percben 15 pontot szerzett, és győzelemre vezette csapatát.

Már csak 3 perc 57 másodperc volt hátra a Dallas Mavericks–Cleveland Cavaliers NBA-kosármeccsből, amikor Kyrie Irving, a texasiak hátvédje ziccert dobott, amivel 110–100-ra elhúzott a Dallas. 

Vége, zsákban az újabb győzelem, a harmincnegyedik, ezt már nem lehet behozni.

Vagy mégis? Max Strus, a Cavaliers játékosa úgy döntött, megpróbálja. Elkezdte termelni a triplákat, gyors egymásutánban négyet, de mivel közben az ellenfél is be-betalált, amikor 2,1 másodperccel a vége előtt Luka Doncic gólpasszából P. J. Washington zsákolt, és ezzel 119–118-ra visszavette a vezetést a Dallas, úgy tűnt, elment a meccs a Clevelandnek.

Időkérésük már nem volt, mit lehet ilyenkor csinálni? 

Azt, amit Strus. Bedobta a labdát, visszakapta Evan Mobley-tól, majd még a saját térfeléről, körülbelül 20 méterről rádobta. Doncic csak úgy ímmel-ámmal lépett oda zavarni, hiszen abból a távolságból úgysem lehet eltalálni a gyűrűt.

Miközben a labda a levegőben volt, lejárt a játékidő, megszólalt a duda. Doncic azért megfordult, kíváncsi volt, egyáltalán eltalálja-e a palánkot a dobás.

Nos, a palánkot nem találta el, viszont csont nélkül a gyűrűbe hullott a labda. 121–119-re nyert a Cleveland. Örömmámor, kicsi a rakás, nagyot kíván a Cavaliers táborában, teljes összezuhanás Dallasban. 

A statisztikusok kimutatták, hogy Strus szenzációs dobása a második leghosszabb meccsnyerő a hárompontos korszakban, ami 1979 óta íródik. 2021. december 15-én Devonte Graham hatvan centivel messzebbről, 20,6 méterről (61 láb) dobott kosarat a New Orleans Pelicans vs. Oklahoma City Thunder-mérkőzésen. Lássuk Graham hihetetlen kosarát:

De most nem Grahamet jöttünk ünnepelni, hanem Strust. A 27 éves, 198 centis swingman (átmenet a hátvéd és a kisbedobó között) az utolsó négy percben öt triplával 15 pontot szerzett, és volt egy 67 másodperces periódusa, amikor alig több mint egy perc leforgása alatt négy triplát vágott be! 

Addig egyébként nem sokat mutatott, 7 pontnál tartott, de a hajrában megszállta az ihlet. Győztes kosaráról így beszélt:

Ahogy a labda elhagyta a kezemet, tudtam, hogy be fog menni. 

Be is ment. De Strus nem volt elájulva önmagától.

Amikor egyetemista koromban a De Paul csapatában játszottam, volt egy meccsnyerő kosaram ennél messzebbről. Az volt az igazán nagy szám!

Azért amit kedd éjjel csinált, az sem volt semmi. Lássuk a nagy sorozatot, benne a meccsnyerő dobással:

Magamra vállalom a felelősséget, nem álltam rá Maxra, nem gondoltam, hogy onnan bedobja.

Mindezt Luka Doncic mondta, aki pedig elképesztő teljesítményt nyújtott: 45 pont, 9 lepattanó, 14 gólpassz és 3 labdalopás volt a produktuma, benne 6 hárompontos.

Strus viszont hét triplát vert be tíz kísérletből, és bár mindössze 21 pontra futotta, a meccset azonban a Cavaliers nyerte meg. És csak ez számít.