Biológiai csoda: a negyvenediket tapossa, és közben az ellenfeleket

2024.02.29. 08:54
LeBron James alighanem a természet ajándéka, mármint a Los Angeles Lakersnek. Lassan negyvenéves lesz a történelem (Michael Jordan mellett/mögött) legjobb kosarasa, de még mindig képes varázsolni. Ahogy csütörtök hajnalban is tette, amikor a városi derbin 21 pontos hátrányból szinte egymaga nyerte meg a Clippers elleni mérkőzést 116–112-re.

Az idősebbek nyilván emlékeznek még a Traubisoda nevű üdítőital fantasztikus reklámjára, amely a nyolcvanas években küldte padlóra a fogyasztókat. Ebben hallhatjuk a szlogent: Traubisoda, a természet ajándéka.

Mármost, LeBron Jamesre, a Los Angeles Lakers lassan negyvenéves kosarasára is illik a természet ajándéka elnevezés. No persze nem az ellenfelek, hanem a rajongói számára. Mert az nem normális, amit a 21. NBA-szezonját taposó fenomén művel, időnként olybá tűnik, mintha akkor kapcsolná be a turbófeltöltő gombját, amikor csak akarja.

Ahogy csütörtök hajnalban a Clippers elleni városi derbin is tette.

Három negyeden keresztül unottan lézengett a pályán, közelről nézte, ahogy a Clippers 96–77-re elhúz. Amikor a játékrész utolsó másodpercében Norman Powell lehetetlen helyzetből bevert egy triplát, mindenki azt hitte, eldőlt a meccs.

Pláne, hogy a negyedik negyed elején Mason Plumlee is betalált, és ezzel már 21 ponttal ment a Clippers (98–77). 

Na, ekkor kezdett el kosarazni James.

A negyedik negyedben egymaga több pontot szerzett, mint az ellenfél teljes csapata (19–16), és 70 másodperccel a befejezés előtt már 114–108-ra a Lakers vezetett! Csinált egy 37–10-es szériát LeBron James csapata. Csekélység...

De még nem volt vége. Kawhi Leonard begyötört két duplát, miközben James két triplakísérlete is rossz volt, és 12 másodperccel a vége előtt a Clippers a hosszabbításért vagy a győzelemért támadhatott (114–112).

Megint Leonard vitte fel a labdát, de kiszorították, dobása leperdült a gyűrűről, James leszedte a lepattanót, indította Cam Reddisht, és ő zsákolt, beállítva a 116–112-es végeredményt. 

James 34 pontot, 6 lepattanót, 8 gólpasszt és 2 blokkot termelt, hét triplája egyéni idénycsúcs. 

Az alábbi kép minden szövegnél ékesebben beszél:

De akadt egyéb érdekesség is a játéknapon. A Denver Nuggets 117–96-ra lelépte a Sacramento Kings csapatát. Jamal Murray 32 pontot szerzett, Nikola Jokics zsinórban a negyedik tripla-dupláját (14-14 pont és lepattanó, 11 assziszt mindössze három negyed alatt, mert a negyedikben már pihent). 

A Dallas Torontóban győzött 136–125-re, Luka Doncic a 25. születésnapján 30 pontot dobott, Kyrie Irving 29-et. A szlovén zseni még 11 lepattanót és 16 gólpasszt is hozzátett, azaz megvolt a tizenegyedik tripla-duplája a szezonban. 

Luka egyik zseniális no-look passza Hardawaynek: