Egy lófarkas kislány, aki lekörözte a legjobb férfiakat

2024.03.04. 09:20
Vasárnap estétől Caitlin Clark az Egyesült Államok főiskolai kosárlabdasportjának a legeredményesebb játékosa. A férfiakat is beleszámítva. Az Iowa Hawkeyes 22 éves senior, tehát negyedéves sztárja 35 pontot szerzett az Ohio State ellen 93–83-ra megnyert mérkőzésen, és ezzel főiskolai pályafutása összpontszámát tekintve felülmúlta a legendás Pete Maravich 3667 pontos csúcsát. Az új rekord 3685 pont.

Caitlin Clarknak legalább 18 pontot kellett szereznie az Ohio State elleni mérkőzésen ahhoz, hogy túlszárnyalja Pete Maravich 54 éve fennálló főiskolai pontrekordját. A legendás Pistol Pete 1967 és 1970 között három idényben 3667 pontot szerzett a Louisiana State University Tigers csapatában, miközben döbbenetes 44,2 meccsenkénti pontátlagot produkált. 

Clark, az Iowa Hawkeyes hátvédje már a negyedik idényét tapossa az NCAA-ben, tehát senior, azaz a pontátlaga nem hasonlítható Maravichéhoz, csupán 28,3 pont mérkőzésenként, viszont pontmennyiségben utolérte a nagy elődöt. Ahogy mondtuk, vasárnap legalább 18 pontra volt szüksége a csúcsdöntéshez.

Mindez nem valami csillogó módon sikerült, két büntetőt értékesített a 22 éves, lófarkas kislány, azzal lépte túl a 3667 pontot.

Végül 35 ponttal fejezte be a meccset, így most 3685 a főiskolás pontrekord. 

Clarkról Rebecca Lobo, Atlanta olimpiai bajnoka, minden idők egyik legjobb női kosarasa írt laudációt az ESPN.com honlapon:

Amikor Caitlin beiratkozott az Iowa egyetemre, 130 dollárba került egy jegy a csapat hazai mérkőzéseire. Most 433 dollár... Négy év alatt 303 dolláros emelkedés, és nem, nem az inflációnak köszönhető, hanem Caitlin Clarknak.

Lobo szerint korábban is voltak olyanok, akik számolatlanul szórták a kosarakat, például Lynette Woodard, Kelsey Plum, Maya Moore, Jackie Stiles vagy Brittney Griner, de Clark több egyszerű gólzsáknál. Miközben a távoli tripla a védjegye, és ebben az idényben 88 hármast vágott, az indításoknak is nagymestere, majdnem akkora, mint a Connecticut két legendája, Sue Bird vagy Diana Taurasi volt. 

Mindenki tudja, hogy Caitlin Clark dobta a legtöbb pontot az NCAA történetében. De azt kevesen tudják, hogy a hatodik helyen áll a gólpasszok öröklistáján!

Caitlin Clark egyetemi pályafutása a végéhez közeleg, jelentkezett az idei WNBA draftra. Ezzel új fejezet kezdődik a zseniális kosaras életében, hiszen borítékolható, hogy ő lesz az egyes sorszámú kiválasztott.