Két éve még bajnok volt, most félholtra verték őket

2024.03.04. 06:12
Rangadónak indult, aztán a harmadik évezred legsikeresebb csapatának történelmi vesszőfutása kerekedett ki a Boston Celtics–Golden State Warriors NBA-mérkőzésből. 21–21-ig együtt haladt a két csapat, aztán történt valami, és a vendégek hirtelen elfelejtettek kosárlabdázni. A vége 140–88 lett, a 17-szeres bajnok Celtics praxisában a harmadik legnagyobb különbségű győzelem.

Hat perc, öt másodperc telt el a meccsből, Stephen Curry Draymond Green átadásából éppen dobott egy pofás kosarat, amivel 2121-re kiegyenlített a Golden State Warriors a ligaelső Boston Celtics otthonában. Jó kis meccs lesz ebből, gondolhatta a TD Garden 19 600 nézője, hiszen a kedvenceik toronymagasan vezették a tabellát, a vendégek pedig az utóbbi 13 meccsükből 11-et megnyertek, és magabiztosan kapaszkodtak felfelé a táblázaton. 

De ekkor történhetett valami, mert a Warriors játékosai mintha elfelejtettek volna kosárlabdázni. A következő 14 pontot a Celtics dobta, és félidőben 8238-ra vezetett, soha ekkora előnye nem volt még két negyed után a franchise 78 éves történetében.

Végül a mérkőzést 140 88-ra nyerték meg a zöldek, történelmük harmadik legnagyobb különbségű győzelme ez. 

A két nagyobb verés a Chicago Bulls elleni 133 77 volt 2018. december 18-án (idegenben!) és a Sacramento Kings elleni  128 75-ös hazai győzelem 2022. január 25-én.

A Celtics lett az első csapat az NBA históriájában, amely legalább három meccset megnyert egy szezonban minimum 50 pontos különbséggel.

Stephen Curry, a vendégek szupersztárja mindössze 4 pontra volt képes, ami ebben az idényben a minimumrekordja. 13 mezőnykísérletéből 2 ment be, mind a 9 tripláját elrontotta. A harmadik negyed elején, amikor már 51 ponttal elhúzott a Celtics, Joe Mazzulla lehozta a kezdőcsapata tagjait, és attól kezdve a cserék folytatták a kivégzésszerű játékot. Jaylen Brown 29, a 26. születésnapját ünneplő Jayson Tatum 27 ponttal vezette a házigazdát, amely pedig nélkülözte egyik legjobbját, a könnyebben sérült lett óriást, a 221 centis Kristaps Porzingist.

Némi magyarázat a Warriors gyenge játékára, hogy a csapat holtfáradt volt, négy nap leforgása alatt harmadik meccsét játszotta, és előzőleg órákat kellett rostokolniuk a torontói repülőtéren a gépben a rossz idő miatt.

A meccset látva ki hinné, hogy 2022-ben ez a két csapat vívta a döntőt, amit 42-re a Golden State nyert meg...

Volt még egy érdekes mérkőzés szombat éjjel, amelyen a San Antonio Spurs 117105-re megverte az Indiana Pacerst. A hazaiaknál Victor Wembanyama parádézott: a Spurs 224 centis, 20 éves újonca 31 pontot, 12 lepattanót, 6-6 gólpasszt és blokkot, továbbá 1 labdaszerzést produkált, és az NBA történetében a harmadik elsőéves kosaras lett, aki legalább 30 pontot, 10 lepattanót és 5-5 gólpasszt és blokkot hozott össze. A másik kettő a Spurs két legendája volt, David Robinson és Tim Duncan. 

Wemby ilyen bravúrokra képest; blokk, majd remek indítás:

Aztán egy zsákolás:

És specialitása, a tip-dunk:

Wembanyamát nézni különleges élvezet.