Van egy város, ahol úgy teremnek a csodák, mint máshol a dudva

2024-03-06T031705Z 934133456 MT1USATODAY22701803 RTRMADP 3 NBA-B
2024.03.06. 07:37
Alig egy hét telt el Max Strus világra szóló, saját térfeléről eleresztett meccsnyerő dobása óta, és már megint a Cleveland Cavaliersről beszél egész Amerika. Pedig most nem is játszott a Dallas Mavericks elleni bravúr gazdája, mert térdficammal pihennie kellett. Sebaj, jött a semmiből egy újabb outsider, bizonyos Dean Wade, és egymaga megfordította 22 pontos hátrányból az éllovas Boston Celtics elleni NBA-meccset.

Emlékeznek Max Strus dobására, amivel bevonult a történelembe? Alig egy hete történt a Cleveland Cavaliers–Dallas Mavericks NBA-mérkőzésen. A Cavaliers hátvédje az utolsó négy percben 15 pontot szerzett, és a dudaszó pillanatában dobott triplájával, amit a saját térfeléről eresztett el, megnyerte a meccset csapatának.

Ez volt február 27-én, és kedd éjjel az NBA-t toronymagasan vezető, tizenegy meccses nyerő szériával érkező Boston Celtics csapatát fogadta a Cavaliers. Ezúttal nem volt Max Strus, hogy megnyerje a meccset, mert térdsérülése miatt ki kellett hagynia a nagy rangadót.

El is húzott a Celtics 22 ponttal 93–71-re Jayson Tatum duplájával, és mivel már csak kereken 9 perc volt hátra, úgy nézett ki, be lehet zárni a boltot, le lehet ereszteni a redőnyt, mert eldőlt a meccs. El is indult hazafelé a Rocket Mortgage FieldHouse népe (majdnem húszezren töltötték meg zsúfolásig a csarnokot), amikor egy Dean Wade nevű 206 centis, 27 éves kutyaütő, aki annyira tehetségtelen volt, hogy nem is draftolták, valamitől megtáltosodott.

És elkezdte szórni a hármasokat.

Olyannyira, hogy 2:34 perccel a vége előtt 102–99-re át is vette a vezetést a Cavaliers! 31–9-es szériát csinált a Cleveland...

De még nem volt vége. 36,1 másodperccel a lefújás előtt Kristaps Porzingis bedobott egy duplát, majd a büntetőt is értékesítette, és ezzel visszavette a vezetést 104–103-ra a Celtics.

És akkor jött megint Wade. Darius Garland kihagyta a ziccert, de a kipattanót Wade bezsákolta, 105–104 a Cavaliersnek, és már csak 19 másodperc van hátra.

Csakhogy a Celticsnek volt még ideje egy támadásra. És 0,7 másodperccel a végső dudaszó előtt Tatum dobásánál a bíró befújta a faultot. A világ egyik legjobb kosarasa 84 százalékban értékesíti a büntetőket, mégiscsak ki fog kapni a Cleveland. 

Vagy mégsem? Challenge-et kérnek, mert szerintük Darius Garland nem szabálytalankodott, ellenkezőleg: Tatum a dobás közben kirúgott a lábával, és így keletkezett az érintkezés a két játékos között. És a VAR a hazaiaknak ad igazat, 105–104-re győz a Cavaliers, 11-nél megszakadt a Celtics győzelmi szériája. 

Wade megkapta a magáét az öltözőben:

A 22 pontról történő fordítás a negyedik legnagyobb visszakapaszkodás a Cavaliers történetében, Wade 23 pontjából húszat a negyedik játékrészben szerezte, amikor triplából 6/6, összességében 7/7 volt a mutatója. Őrület. Wade öt szezont játszott eddig az NBA-ben, és egyszer sem volt magasabb az átlaga 6 pontnál...

Akkorának tűnt a gyűrű, mint egy úszómedence, 

mondta Wade mosolyogva a meccs után. Ja, hát úgy könnyű...

A Cleveland úgy győzött, hogy legjobbja, az All Star-válogatott Donovan Mitchell nem játszott, mert sérült, akárcsak Max Strus. És a harmadik negyedben Evan Mobley-nak is kificamodott a bokája, ő sem tudott visszatérni a pályára. 

Houstonban a Rockets 114–101-re lenyomta a San Antonio Spurst, ami nem meglepő, ahogy az sem, hogy egy center volt a mezőny legjobbja. Csakhogy nem Victor Wembanyama, a Spurs 20 éves, 224 centis fenoménje, hanem Alperin Sengün, a Houston 21 éves, 211 centis középjátékosa. Sengün 45 ponttal karriercsúcsot állított fel, emellett leszedett 16 lepattanót (idénycsúcs), továbbá 5 labdaszerzése is volt, ami szintén pályafutása legjobb eredménye. 

(Borítókép: Dean Wade (k) a Boston Celtics elleni második félidőben, a Rocket Mortgage FieldHouse-ban, 2024. március 5-én. Fotó: Ken Blaze / Reuters)